« обратно към: Материя медика

24 януари 2016

Хомеопатично лечение при висока температура

thermometer

ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ ПРИ ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА

Автор: доц.д-р Станка Михалкова


Зимният сезон крие много рискове за простудни и вирусни заболявания. Един от най-тревожните симптоми при тях е повишената телесна температура. Обикновено веднага се дават лекарства за сваляне на температурата, без да си даваме сметка, че нейното потискане ще продължи заболяването. Повишаването на температурата е защитна реакция на нашия организъм. Силната имунна система реагира на простудното или вирусно заболяване с висока температура. Именно затова децата вдигат по-висока температура от възрастните хора. Естествено е че много високата температура крие опасности, но до 39 градуса тя е полезна.


Правилно подбраното хомеопатично лекарство ще ви помогне да се понижи температурата без да се потисне. Организмът ще се справи много бързо с причината на заболяването и здравето ще бъде възстановено. За целта е необходимо много точно да се определи картината на острото състояние. При остри случаи действат добре разрежданията 30 и 200 С. Броят на приемите зависи от конкретния случай. Ако след вземането на лекарството състоянието се подобри се изчаква лекарството да прояви своето действие. Ако започне връщане на старото състояние се взима отново. Приемите могат да бъдат и по-чести, ако е необходимо.


Ще ви представя някои често употребявани лекарства при висока температура и треска.


В началото, когато започва някакво простудно или вирусно заболяване, чиято картина не е съвсем ясна ви препоръчвам да вземете
Ferum phosphoricum(бял железен фосфат). Наблюдава се втрисане и висока температура. Главата е гореща, а краката студени. Студенина се чувства и в цялото тяло.


Тази картина е подобна на едно друго голямо лекарство при висока температура – Belladona(лудо биле), което някои наричат ”аспринът в хомеопатията”. Тук също има гореща глава и студени крака, но болният е в делирно състояние – бълнува и се мята. Може да не познае близките си. Лицето е много червено, зениците са разширени. Очите са широко отворени и чувствителни към светлина. Пулсираща болка в главата. Няма жажда. Силна сухота. Пареща горещина. Силно безпокойство. Бързо и рязко начало на заболяването. Това лекарство е подходящо за деца, които много бързо вдигат висока температура.


Друго лекарство, което също има внезапно начало е Aconit(Самакитка). При него най-честата причина е излагането на студ или студен вятър. То е важно лекарство за замръзвания в планините и ви съветваме при зимни преходи винаги да го носите със себе си. На психично ниво са характерни панически страх и безпокойство.


Arsеnicum album(бял окис на метален арсен)е също лекарство с внезапно начало и силно безпокойство.Тревожни са за здравето си и смятат, че ще умрат. Силно се изостря чувството им за ред и се дразнят дори от гънките на завивката. Искат всичко около тях да е идеално. Имат силна жажда, но въпреки това пият водата на малки глътки, но често. Чувстват силна отпадналост. Въпреки че имат усещане за парене в тялото си, се подобряват от топло и горещо. Те лежат от изтощение. Състоянието им се влошава в 1-2 часа през нощта.


Тази картина трябва да се разграничи от картината на Brionia alba(дива тиква), при нея болният лежи неподвижно, защото се влошава иот най-малкото движение. Не желае да движи дори очите си. Има силна жажда и пие наведнаж големи количества вода.


Точно обратни характеристики има картината на лекарството Rнus toxicodendron(отровен бръшлян) Болният се подобрява от движение и изпитва нужда да се движи, неспокойно се върти докато лежи в леглото. Причината за заболяването може да е свързана с излагане на влага. Особено чувствителни са към намокряне на краката. Характерни са болки в мускулите и костите. Често вратът и гърбът са болезнено схванати. Имат силно желание за мляко, дори да не го обичат когато са здрави. Състоянието им се влошава сле полунощ.


Не можем да не посочим и лекарството Nux vomica(отровен орех), при което температурата е съпроводена със втрисане. Те стоят неподвижни, защото при всяко движение се появяват студени тръпки. Болният лежи дебело завит и свит на кълбо. Колкото и да е топло той не може да се сгрее.Влошаването е към 3-4 часа през нощта, от студен въздух. Това лекарство е добре да се взема вечерта, защото действа по-силно докато болният спи.


Тази статия е информативна  и не може да служи за самолечение , консултирайте се с класически хомеопат!

Нагоре