« обратно към: Полезно

08 декември 2011

Компютърните програми в помощ на практикуващия

Д-р Дора Пачова

 

 

 

RADAR 8 / Encyclopaedia Homeopathica /WinChip - сигурни, гъвкави, бързи и лесни за ползване

RADAR е програма за реперторизация и анализ, разработена за професионалисти и студенти по хомеопатия. Тя позволява на практикуващия бързо и лесно да открива симптомите в Реперториума, да анализира случаите на пациентите и да открива най-подходящото лекарство. Хомеопатът може да търси сред база данни от хиляди страници и да открива необходимата информация за секунди.

Създателите...

Ръководят се от максимата да създават добри компютърни програми за хомеопатите, за да могат последните да помагат по-ефективно на своите пациенти.

Д-р Шройенс ръководи екип от стотици практикуващи хомеопати от всички континенти, които проверяват всеки текст, всяко лекарство във всяка рубрика. Д-р Шройенс е създаден за тази работа - гражданин на света, знае 9 езика, има изключителната способност да структурира всеки процес, независимо дали става дума за реперториум, лечение на пациент, реклама, WEB-страница и е много „fastidious", когато става дума за неговата работа. Всеки, които го познава, е спокоен, че наистина се поддържат много високи стандарти за сигурността на информацията, включена в базата данни.

Фелипе Санантонио е главният програмист - на всички срещи, на които съм присъствала, той мълчаливо води записки и претворява на практика многобройните прищевки на потребителите за улесняване и обогатяване на програмите. Двата процеса на пръв поглед си противоречат, но програмистите се справят блестящо. Програмата RADAR съдържа най-бързата търсачка от всички съществуващи хомеопатични програми. Сравнителен анализ на две лекарства, който в други програми отнема няколко минути, се прави от RADAR буквално за секунди, и това направи RADAR най-ефективният инструмент за изучавание на хомеопатията.

Нека се запознаем и с главния мениджър - Дейл Емерсон. Още един гражданин на света. Казвайки това нямам предвид факта, че той много пътува, а вниманието и грижата, с които се отнася към проблемите във всяка една страна или район. RADAR е единствената хомеопатична програма, преведена на толкова много езици - английски, немски, френски, испански, португалски и датски. Предстои появата и на руската версия. Едва ли можем да си представим какъв огромен труд, организация и инвестиции са необходими, за да се направи двуезична версия на компютърна програма. Огромна армия хомеопати, пръсната из цял свят кодира, проверява, превежда. Би било страшно интересно да прочетем един ден впечатленията на Дейл от различните групи и националности хомеопати - от Австралия до САЩ, от Индия до Русия.

Възможността да общувам с него ме научи на още повече толерантност и ми даде надежда, че най-после българската хомсопатия ще получи помощ отвън. Така и стана - Дейл беше първият, който подкрепи идеята за Международен семинар в България, защото разбра, че имаме нужда от това. По време на конгреса в Русия една колежка започна да му обяснява, че времената са трудни, че не се знае какво ще стане в бъдеще с хомеопатията и с програмите и т.н. Тогава той каза: „Аз не мога да знам какво точно ще стане и не ме вълнува. Аз се старая около мене да има добри хора - има ли добри хора и бъдещето ще бъде добро."

Надявам се че ще ми простите това лирично начало, но след 2-3 години общуване с тези хора, аз разбрах че програмите са живи, развиващи се и толкова съвършени, защото се правят от уникални личности с много мисъл за страдащите хората и с много любов.

 

Хората, без които не може...

Джордж Витулкас, един от най-известните хомеопати на нашето време, избра RADAR, за да създаде своята експертна система (VES), да „публикува" в електронен вид своята Materia Medica Viva и своите добавки към реперториума.

Пол Херску, автор на книгите „Хомеопатично лечение на деца - педиатрични конституционални типове" и „Страмониум" избра RADAR, за да разработи своя Herscu Module.

Проф. Пракаш Вакил, Ян Шолтън, Фарук Мастер, Уил Тейлър, Ким Елиа, Люк де Шепър, Франс Вермюлен са само малка част от съвременните майстори на хомеопатията, които много активно сътрудничат на основния екип.

 

RADAR 8

За да се демонстрира всичко, което може да прави тази програма е необходим тридневен семинар.

 

Основната версия на RADAR 8 включва:

 • Реперториум Synthesis 8, Repertory Views,
 • Реперториум на семействата,
 • Мултимедия, 8 вида анализ,
 • 4 Материи Медики, база данни на вашите пациенти и множество функции за улеснен бърз достъп до информацията.

 

КАК СЕ РАЗКАЗВА КОМПЮТЪРНА ПРОГРАМА с едно изречение?

В една компютърна програма има база данни и други неща.

Основната база данни на RADAR е реперториумът Synthesis, създаден под редакцията на д-р Фредерик Шройенс. Базата данни е най-важното нещо. Всички красиви цветни графики и гениални анализи не струват и пукната пара, ако отразяват неточна информация.

Базата данни в RADAR и Encyclopaedia Homeopathica е проверена, надеждна, непрекъснато обогатяваща се. Дотук добре, но в един момент хомеопатичната общност естествено стигна до конфликта между количеството и качеството. Една част от колегите искат да имат достъп до всички нови лекарства и не се безпокоят от факта, че някои доказвания не са направени според известните стандарти, че имаме доказвания чрез медитация, сънища и т.н. Другата част протестира срещу „замърсяването на реперториума" с толкова съмнителна информация. Доводите на двата противоположни лагера са разбираеми и напълно логични.

 

Synthesis 8

Идеята за компютърния вариант

Екипът на RADAR създава уникалната система ..Repertory views", позволяваща на всеки да работи с тази информация, която удовлетворява неговите изисквания като количество и качество. На практика разполагате не с един, а с десет реперториума.

 • В така наречения Full Synthesis ще намерите информация за всички последни доказвания. Включени са и всички предложения, съгласно теориите на Ян Шолтън, Шанкаран и т.н.
 • Millennium View - пълен вариант на реперториума, който не включва експериментална информация (каквато предлага Ян Шолтън например), доказвания чрез сънища и медитация.
 • Quantum View - пълен вариант на реперториума, който не включва експериментална информация и информация от съвремени клинични случаи, за които не е изпълнен критерият време за проверка на резултата. Бихме могли да го наречем традиционен или консервативен реперториум.
 • Можете да работите само с информация от времето на Ханеман, с реперториума на Кент и т.н.

•    Имате възможност да създадете ваш собствен реперториум, в който да включите само информация от автори, на които вие имате доверие. Това е направил Витулкас и неговият Vithoulkas view е на разположение на всички потребители на RADAR.

Multimedia

Новото поколение хомеопатични програми ви предлага и Multimedia. С осмата версия на Radar можете:

-   Да слушате лекции по Материя Медика, теория или терапия на световно известни учители по хомеопатия.

-   Да чуете „рубрики" - издавани от човешкото тяло звуци.

- Да видите „рубрики" - папилом, липом, различни видове лезии и др.

В бъдеще към някои от рубриките ще има и видеоклипове, които да ги илюстрират. Имах удоволствието да видя част от тях. Трябва да ви кажа, че повечето са подбирани с чувство за хумор и действат много ободряващо и разтоварващо на хомеопата.

Важно! Вие можете сами да обогатявате мултимедийната част на програмата.

„Точка на Кюнцли" в Synthesis 8

Швейцарецът д-р Йост Кюнцли (1915-1992) е автор на The General Repertory (наричан още Kent's Repertorium Generale). Този реперториум е базиран на реперториума на Кент, но включва информация от други 71 важни източници. Тази информация е интегрирата в последната версия на реперториума. Кюнцли е бил хомеопат с богат опит и подчертана скромност. Вместо да ревизира изцяло реперториума на Кент, той добавя голяма черна точка на определени места:

 • Точка след наименованието на рубриката означава, че рубриката е достатъчно изчерпателна и надеждна. Ако пациентът има симптом, съответстващ на рубрика с точка, най-вероятно лекарството, което ще го излекува, е сред изброените в рубриката. Такива рубрики (с точка) могат да се взимат като елиминиращи1 с много по-голяма сигурност от останалите.
 • Ако точката е поставена след конкретно лекарство в рубриката, то вероятността това лекарство да излекува дадения симтом е много по-голяма.

 

С програмата RADAR можете:

1. Да откривате бързо и лесно търсените рубрики и да ги въвеждате за реперторизация.

2. Да променяте реперториума, с който работите. Можете да изберете една рубрика от реперториума на Кент, втора от този на Мърфи, трета от реперториума на Реnnе-kamp2 и да ги реперторизирате заедно с останалите рубрики от Синтезис. Дори можете да въведете като рубрика информация, която сте открили и анализирали в хомеопатичната библиотека „Encyclopaedia Homeopathica"!

3. Да създавате и използвате съществуващите в програмата КОНЦЕПЦИИ, (вж. по-долу).

4. Да анализирате случая, използвайки 8 различни вида анализ.

5. Да правите сравнителен анализ на рубрики на няколко лекарства. Тази функция се нарича Comparative extraction и е любима на много практикуващи хомеопати, включително д-р Джурдж.

6. Да прочетете информация за дадено лекарство в една от 4-те Материи Медики -Boericke, Allen, Radar Key Notes 3.0, Radar Key notes.

7. Да групирате симптоми и в конкретния случай да създавате нови рубрики.

8. Да променяте, допълвате и редактирате вашия реперториум.

9. Да използвате анализа по семейства (Remedy Families feature).

10.  Да съхраните вашия случай или да отпечатате необходимата ви информация - анализ на случая, симптоми, текст от ММ.

Какво представлява функцията FAMILY ANALYSIS?

Тази функция на RADAR ви дава достъп до информация за 3800 семейства и групи лекарства. Включени са всички добавки на Ян Шолтън, Хаим Розентал, Фредерик Шройенс, Р. Гибсън-Милър, Алфонс Тесте, Джон Кларк и много други. Модулът за анализ по семейства е разделен на две части. Първата част разпределя процентно лекарствата по семейства. Тъй като най-много са лекарствата от растителен произход, растенията почти винаги излизат на първо място. Важното е, че можете да задълбочите анализа си - царство, род, вид, семейство.

Не се притеснявайте, че не знаете към кое семейство принадлежи дадено растение и кои са другите представители в групата. В RADAR има няколко различни начина да извлечете тази информация за секунди. Един от тях е като отворите Remedy Information window - за всяко лекарство в реперториума има „прозорец" с подробна информация: 1) семейство, 2) допълващи лекарства, 3) лекарства, които следват добре, 4) нозоди и чревни нозоди, с които има връзка, 5) към кой от петте елемента според Китайската медицина принадлежи, 6) местонахождение в таблицата на химичните елементи и според теорията на Ян Шолтън и др.

Втората част на модула ви позволява да ограничите анализа на вашия случай в рамките на определена група или ботаническо семейство. Важно е да отбележим че Family analysis module в действителност представлява отделен реперториум. Той действа като създава елиминираща рубрика и в резултат на това компютърът ви показва анализ само на представители на даденото семейство. Особено полезен е този вид анализ при определянето на миазмите и лекарството, което „следва добре след...".

В една своя лекция д-р Уил Тейлър изброи шест стратегии за анализ на случая по семействата. Интересуващите се могат да получат кратко експозе на английски език от мен по електронна поща или като печатно копие при предварителна заявка. Д-р Тейлър е публикувал 15 статии под общ наслов „Taking the Case" и една от тях отразява работата му през последните години по създаването на базата днни за семействата в хомеопатията. Можете да я намерите на адрес: (http://wvvw.wholehealthnow.com/homeopathy_pro/wt15.html).

Пример за анализ по семейства:

В някои семейства само един от представителите е добре доказан и добре представен в литературата. Останалите от семейството определяме като „малки" лекарства (на практика те са недостатъчно описани). Например Lachesis е петото най-добре представено лекарство в реперториума - 7348 рубрики в пълната версия на Synthesis 8. Crotalus horridus е представен само с 1909 рубрики - едва 15 % от рубриките на Lachesis. Останалите от семейството имат значително по-малък брой.

Много разумно и полезно е, когато Lach. се класира напред в нашия анализ, да разгледаме всички лекарства от семейството на змиите и да видим дали някое „малко" змийско лекарство не покрива странни, редки и особени симптоми на нашия пациент. Много вероятно е именно малкото лекарство да е similimum.

Всичко изброено дотук се включва в минималния пакет на програмата RADAR 8.

 

Към основната версия на RADAR се предлагат допълнителни модули:

 • Concepts
 • Vakil module
 • Vithoulkas Expert System
 • Herscu module
 • Реперториум на Мърфи
 • Реперториум на Пенекамп
 • Ветеринарен реперториум Synthesis
 • Win Chip Start
 • Win Chip Professional

 

Концепции и теми

Пациентите не винаги са в състояние да опишат точно симптомите си. Задачата на хомеопата е да открие „модела" на боледуване, да определи симптомите и „ключовите думи" по време на интервюто. Понякога този процес е много труден, зашото хората са различни, а начинът им на израряване оставя много въпросителни. Concepts е уникален инструмент, който ни помага да преведем думите на пациента на езика на реперториума. Ако сте установили, че вашият пациент е нечестен, задавате на компютъра команда и модулът „Concepts" буквално за секунди ви предоставя списък на всички рубрики от всички глави на реперториума, които имат отношение към този симптом.

 • От това имате няколко ползи: • Търсенето на рубрики се опоростява значително (търсите по дума или характерен израз за пациента).
 • Откривате рубрики, за чието съществуване не сте знаели.
 • Подбирате най-точните за състоянието на пациента рубрики.
 • Подсещате се какви още въпроси да зададете на пациента.
 • Възможно е да създавате свои собствени теми или концепции, свързани с по-специфични заболявания или групи пациенти, с които работите.

Символът на Concepts е жълта лампичка. Когато я видите до наименованието на дадена рубрика разбирате, че последната е част от някаква концепция - можем да си я представим като паяжина, която свързва рубрики, намиращи се на различни места в реперториума, но имащи отношение към една и съща тема (центърът на паяжината).

Рубриката „Лъжец" е включена в 19 концепции. Какъв е смисълът от това? Concepts ни помага да задълбочим и прецизираме знанията си по Материя Медика. Човек може да лъже по различни причини - заради амбиция; защото се страхува от началника; за да се покаже в по-добра светлина; защото няма самочувствие. Всяко от лекарствата в рубриката „Лъжец" има своя причина да бъде там и е важно ние да разберем това. В модула „Concepts" има различни книги и търсенето може да стане по най-различни признаци - умствена характеристика (лъже - виж фиг. долу), заболяване (болест на Алцхаймер, отит), нозоди, спешен случай (травма, пневмония) и т.н. RADAR е единствената компютърна програма, която разполага с такъв инструмент.

Vakil Module (VACS)

Този модул е плод на 30-годишния опит на проф. Вакил и е специално разработен, за да улесни вашето предписание и/или да потвърди дадено лекарство. Можете да видите език тип Carbo-v. и да чуете кашлица Carbo-v., а това е несравнимо по-добре от каквито и да е словестни описания. Модулът е особено полезен, когато трябва да се отдиференцират две „близкостоящи" лекарства. VACS прави сравнителен анализ на езиците, кашлиците, цветовете и фазите на луната за лекарствата, които ви интересуват.

Vithoulkas Expert System

„Мога да кажа, че VES е най-големият ми принос към хомеопатията в сравнение с всичко, което съм постигнал в тази област."

Джордж Витулкас

 

VES е единствената експертна система в света на хомеопатичните компютърни програми. По принцип една експертната система се състои от правила, които имат за цел да възпроизведат мисленето на експерт в дадена област на човешкото познание. Седем години системен труд са били необходими на проф. Фишфет и неговия екипа от Университета в Намюр, за да създадат основите на хомеопатична експертна система и да се подготвят за работа с Витулкас. Следват две и половина години съвместна работа с Витулкас. Програмистите анализират всички негови излекувани случаи и откриват над 2000 правила, които той използва.

VES работи така, сякаш Витулкас наднича зад рамото ви и ви дава съвети. VES ви коригира и учи - получавате съобщения като: „Неправилно подчертаване", „Сменете интензивността на някои симптоми", „Въведете още симптоми", „Добавете модалности".

В крайна сметка получавате мнението на VES за това, кое е най-вероятното лекарство и каква е цифровата стойност на общата и относителна достоверност. Освен всичко това получавате напътствия като: „Мислете за Lach и Plat.", „Задайте въпроси за: Nat-c, Nat-р, Carc" и т.н.

Първата цифра 160,6 съответства на общата достоверност (вероятност) това да е правилното лекарство. В определени случаи тя може да достигне 700-900. Втората цифра 65 е израз на относителната вероятност, която това лекарство получава в сравнение с другите лекарства в анализа.

За да работите правилно със системата, трябва да сте на ясно със критериите на Джордж Витулкас за подчертаване. На адрес www.wholehealthnow.com, в раздела за професионалисти HOMEOPATHY PRO ще намерите статия за подчертаването на симптомите и случаи на Витулкас.

Аз самата съм присъствала десетина семинара с Джордж Витулкас и в интерес на истината той винаги пита какво „казва" VES, но не винаги се съобразява с резултата. И така трябва да бъде - компютърът не прави грешки и не игнорира заложените алгоритми, но винаги помнете, че анализира само информацията, която вие сте подбрали. Витулкас твърди, че неговите успешни предписания са се увеличили от 70-85% на 80-95% откакто използва VES

The Herscu Module

Модулът на Херску ни помага да организираме информацията, получена от пациента и да сведем до минимум ограничениата, свързани с несъвършенствата на реперториума. Кои са тези несъваршенства и какви ограничения ни налага реперториумът?

 • някои лекарства са представени само с 40 симптома в реперториума, а други с 15 000. Това автоматично създава проблем при анализа;
 • има лекарства, които „не са преминали пълно доказване";
  • все още има грешки в реперториума;
  • много рубрики са непълни;
  • разликата между английския език на Кент и съвременния английски език е доста голяма и т.н.

Изчерпателен отговор ще намерите в статията на Пол Херску „Трудности при реперторизирането - защо ни е необходима нова перспектива?". Можете да я намерите в самия модул (RADAR 8 HERSCU MODULE -Overview) и на адрес www.wholehealthnow.com.

Идеята на Херску

Симптомите, представени от пациента, биват ориентирани в цикъл (кръг) от фундаментални идеи (сегменти). Кръгът схематично представя болестта на пациента - порочния кръг, в който той се върти. Всеки сегмент обединява рубрики, които изразяват една и съща идея. Да приемем, че височината (високото) създава много проблеми на пациентката и ú пречи да функционира нормално - тя се страхува от височина, не може да се качи в самолет, завива ú се свят, когато е на високо, и т.н. Всички тези рубрики могат да се обединят в сегмента „Hights agg." След като е определил основния проблем на пациентката Херску задава простичкия въпрос: „Какво става с тебе, когато си на високо? До какво те води това?" Пациентката изброява няколко симптома, които могат да бъдат обединени в сегмент с име „Тревожност".

Досетихте ли се вече кой е следващият въпрос? „Какво става с тебе, когато си тревожна? До какво те води това?"

И така докато затворим кръга, докато изясним за себе си сегментите или казано иначе докато видим болния човек като динамичен процес и открием онова хомеопатично лекарство, което има подобна динамична картина. Картините на хомеопатичните лекарства са динамични. Едно хомеопатично лекарство е процес, а не застинало явление. Със сигурност ви се е случвало няколко различни преподаватели да ви „рисуват" съвсем различни картини на едно и също лекарство. Не можем да кажем, че единият е прав, а другият греши. Различните „гледни точки" всъщност са различни състояния или сегменти от процеса на преминаване на човека (на лекарството) от едно състояние в друго.

И така, след като сме организирали информацията, получена от пациента в 4 до 6 сегмента, пристъпваме към анализ по модула на Херску. Въпросът „Кои лекарства се появяват във всички сегменти?" е ключов за модула. На практика при работа с този модул става групиране на рубрики и всяка групова рубрика е елиминираща. За да организирате информацията правилно, трябва много добре да сте разбрали пациента и лекарствата, които биха му помогнали. Този начин на реперторизиране има няколко предимства пред обикновената компютърна реперторизация:

 • При обикновена реперторизация в анализа имате 500-600 лекарства - или не знаете до къде да спрете да гледате или гледате само първите 10-12 лекарства, а те обикновено са добре представени в реперториума полихрести. При модула на Херску на преден план излизат „малки" лекарства, които са представени във всички сегменти, независимо от степента, с която е представено лекарството в рубриката. Както обясни Франс Вермюлен на семинара във Варна за степените на лекарствата в реперториума - те не винаги са точни. Много по-важна е тоталността на симптомите.
 • Модулът на Херску е един от най-мощните инструменти за откриване на правилното лекарство и за развиването на динамично и системно разбиране на лекарствените картини. Има различни начини за ползването на модула, но описанието им излиза от рамките на този материал. Работейки с този модул „заобикаляме" проблема с непълните рубрики и грешките в реперториума.

Идеята е наистина гениална. Това показва практиката. Пол Херску е много търсен лектор навсякъде по света - хомеопатите искат да добият повече практически опит, за да използват пълноценно модула и да общуват с „познавача на детската душа".

 

WinChip Proffesional

(Windows Computerized Homeopathic Information Program)

 

Хомеопатите я определят като революционен инструмент за управление на практическата работа с пациенти, за статистически анализ и научна работа. Програмата е плод на 20 годишен труд на международен екип програмисти и хомеопати. Духовен баща на проекта е д-р Жак Имберехтс (Белгия), а ръководител на екипа - Карло Резани (Италия). Д-р Имберехтс има 45-годишна практика като хомеопат. Въпреки своите около 75 години той приема пациенти и обучава млади колеги. Нямам думи да ви опиша къщата, в която той работи. И в трите кабинета на неговия офис има лавици с книги и списания буквално до тавана (стаите са поне 4 метра високи). Във всяка стая има стълба, за да могат да бъдат достигнати книгите. Усещането да си сред цялото това богатство е невероятно. Д-р Имберехтс има колекция от издания на Органона (вече разполага и с българското издание).

В началото на 70-те години на миналия век той се заема да изучава оригиналните трудове на майстори на хомеопатията. Установява, че голяма част от случаите са записани така, че изобщо не става ясно защо е предписано дадено лекарство. Още по-плачевно е състоянието с регистрирането на резултата от лечението, липсва описание на клиничните наблюдения на предписващия. През следващите години на всички срещи на Homeopathia Europea той неуморно настоява за създаването на схема, по която да се описват основанията за предписване на лекарството и проследяванията. Вече на всички е ясно, че една от отговорностите на хомеопатите пред бъдещите поколения е безупречната документация на клиничните случаи. На това са посветили голяма част от времето си създателите на WinChip.

На конгреса по хомеопатия в Москва разговарях с д-р Леон Шеиерс, директор на център по хомеопатия в Белгия. В центъра работят 16 хомеопата, всички компютри са свързани в мрежа. Случаят на всеки пациент задължително се „документира" в RADAR и WinChip. Това изключително много улеснява работата на дежурните през нощта и почивните дни. Да не говорим за интересните анализи, които могат да се направят впоследствие. Да си го кажем направо - необходимо е да възпитаме в себе си и в бъдещите поколения хомеопати дисциплина и точност в отразяване на хомеопатичните случаи. WinChip е специално разработен, за да спести максимум времето и усилията на хомеопата.

 

Encyclopaedia Homeopathica -

първата компютърна програма no Materia Medica

Encyclopaedia Homeopathica (EH) е хомеопатична библиотека, снабдена със собствена система за анализ, която помага на начинаещия да учи, на заетия практикуващ да решава трудните случаи и на учения за най-подробни проучвания.

След няколко часа работа с Encyclopaedia Homeopathica (EH) обикновено всеки хомеопат си казва: „Най-после!". Невероятно е усещането да разполагаш с огромна библиотека и само за секунди да можеш да откриваш в нея това, което те интересува - теория, патология, случаи, ММ, доказване, фармакопея. ЕН е снабдена със собствена програма за анализ. Представените графични резултатни анализи улесняват изключително много работата на хомеопата (вж. фиг. на стр. 45).

Предлагат се пакети книги с различно съдържание от 75 до 618 заглавия. Дори един малък пакет (package D - 75 тома) включва основните трудове на класиците и 7-те тома на Materia Medica Viva на Джордж Витулкас. Седемте тома на Витулкас като книги струват повече от пакет D. Освен с пълния текст на книгите, разполагате и с програмите за търсене и анализ в Материя медика. Последната версия съдържа 618 тома хомеопатична литература.

Списък на книгите във всеки пакет можете да видите в офиса на център „Edicta", в Интернет страницата www.archibel.com.

ЕН предлага на хомеопатите големи възможности, но е невъзможно да бъдат описани накратко.

 

Вместо заключение

Ще цитирам двама известни хомеопати - единият голям приятел на компютрите и програмите - Уил Тейлър, а другият консервативен любител на книгите - Люк де Шепър.

Ето какво казва Уил Тейлър, преподавател в Националния колеж по натуропатия, катедра Хомеопатия:

„Само ден след като се запознах с Encyclopedia Homeopathica, бях доведен до състояние, в което можех само да повторя думите на моя тринадесетгодишен син - „направо страхотно", „върха". Търсенето е лесно и бързо, изображенията са чудесни. Например за по-малко от 2 секунди можете да направите справка за лекарството Mitchela repens. Всяка справка за „neglected duties" отнема по-малко от 1 секунда. И ви трябват още само 4 секунди, за да видите многоцветно графично изображение на лекарствата, имащи отношение към тази тема. Ако изберете Cyclamen, за части от секундата ще можете да намерите текста, свързан с този симптом в Ханемановото доказване, а след миг да прочетете за това в книгата на Шанкаран „Душата на лекарството". С пълния си и изчерпателен текст от над 616 тома класическа и съвремена литература, тази програма направи революционен пробив сред програмите за търсене в Материа Медика."

Д-р Люк де Шепер, директор на Renaissance School of Homeopathy, автор на книгата „Homeopathy Revisted":

„Аз съм любител на книгите и човек, за когото компютрите са направени за глупаци, но богатството на RADAR Homeopathic Software направо ме взриви. То ме накара да променя мнението си. Програмата е уникална, забавна и лесна за ползване. Тя предлага такова голямо богатство от информаация „на върховете на пръстите ти", че нито начинаещият, нито професионалистът би се разочаровал. Това, което включва в себе си RADAR, е наистина впечетляващо и е аналогично на Aphorism 2 от шестото издание на Органона: най-висшият идеал за хомеопатична компютърна програма е бързо генерирана, интелигентна, лесна за ползване и надеждно възпроизводима информация, използвана от опитния практитуващ за благополучието на пациента. За RADAR това е 100% вярно. Препоръчвам тази програма на всеки хомеопат, който иска да има най-добри резултати в практиката си."

Предоставяйки точна информация и възможност за бърз и качествен анализ по различни начини RADAR, WinChip и Encyclopaedia Homeopathica се превърнаха в незаменими помощници на хомеопатите навсякъде по земното кълбо.


 

1 Когато направите една рубрика елиминираща компютърът показва при анализ „класацията" само на онези лекарства, които присъстват в гази рубрика и елиминира лекарства, които в друг случай заемат първите места, тъй като са във висока степен в други рубрики. (Бел. авт.)

2 Pennekamp - специален детски реперториум, създаден от д-р Пенекамп. Предлага се като елек тронна версия и е само на немски език. (Бел. авт.)

Нагоре