« обратно към: Въведение в Хомеопатията

24 ноември 2011

Потенция на лекарствата (с каква сила?) и повтараяне на дозата(колко често?)

Люк де Шепър, САЩ

Доктор Люк де Шепър е завършил медицинския факултет в Генте (Белгия) през 1971г. С хомеопатия е започнал да се занимава като част от докторската програма по акупунктура. От 1981г. живее в САЩ, от 1991г. използва хомеопатията изключително много в своята практика.

От 1993г. е основател и единствен преподавател в Института на Ренесанса на класическата хомеопатия, който има филиал в Бостън (Масачузетс), Сикокусе (Ню Джърси), Лас Вегас (Невада) и Лонгмонт (Колорадо). Автор е на 15 книги и много статии. Сега живее в Сан Диего (Калифорния). По- подробно за дейността на д-р Люк де Шепър може да се научи от интервюто в hpathy.com. личният сайт на д-р Шепър е http://www.drluc.com/.

 

Част първа: ИЗБОРЪТ НА ПОТЕНЦИЯ (с каква сила?) ДОВЕЖДА ХОМЕОПАТИТЕ ДО НАЙ-ГОЛЯМО ОБЪРКВАНЕ.

 

В хомеопатичното общество винаги възникват разногласия по въпроса за избор на потенцията на лекарството. Така е било в миналото, още повече е така сега! Винаги съществуват два лагера: привърженици на високи и ниски потенции. Действително и двете страни имат успехи, но би трябвало да съществува нещо като среден път, някакви точни указания за хомеопата и пациента, за да се появи хармония в този луд свят. Искам да внеса достатъчно яснота за обединяване на хомеопатите, и в същото време да поясня ситуацията за пациентите, които имат право на достоверна информация, основана не на пристрастия и догми, а на логични разсъждения; не на рецепти от проверени книги (протоколи), а на индивидуалността на пациента.

Искам още веднъж да напомня на читателя, че най-подобното лекарство (simillimum) е най-правилното лекарство, това е правилната потенция, правилната доза, повтаряна с индивидуално подбрани интервали, а не механически. Вече обсъждах въпроса с дозата в лекция №2, а тази лекция ще даде на читателя достатъчно информация, за да направи разбираемо неговото и на близките му лечение.

 

ЛЕЧЕНИЕ НА ОСТРИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

 

Изборът на потенция при острите заболявания (продължаващи по-малко от 3-4 месеца) е прост: използвайте потенции по-ниски от 30С, до 200С и 1000С. Винаги ползвайте водни разтвори (слагайте две гранули от избраното лекарство с избрана потенция в бутилчица с обем 8 унции, смесете добре и вземете една чаена лъжичка направо от тази бутилчица. Не повтаряйте приема по-рано от 2 часа след първата доза. Когато забележите подобно влошаване в течение на първия час (с други думи, влошаване на вашите симптоми в течение на първия час), тази първа доза ще излекува, и няма нужда от други дози. Ако след два часа симптомите не са изчезнали напълно, можете да повторите тази процедура вече през всеки два часа, разтръсквайки всяка следваща доза (удряйки бутилчицата върху дланта) 8 пъти.

 

Забележка:

Сега говорим за хилядата и една всекидневни болести – простуда, радикулит, болки в ушите и т.н. Ние не говорим за НЕОТЛОЖНА медицинска помощ (когато се налага престой в болница), като в случаите на суицид, кома, травма на главата с кръвотечение, конвулсии, сърдечни пристъпи и т.н.

 

ЛЕЧЕНИЕ НА ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

 

Лечението на хроничните заболявания (продължаващи повече от 3-4 месеца) много се различава. Изборът на потенция (с каква сила?) зависи от реактивността на пациента (реактивността на жизнената сила, Ци в китайската медицина и в известна степен от имунната система в алопатията). Ако реактивността е добра, може да се приеме по-висока потенция.

Ето някои общи  указания:


ВИНАГИ са показани и трябва да се използват ниски потенции (започвайки с 6С и не по-високо от 30С) при следните условия (следните три условия отменят всички други показания, които ще се приведат по-долу!):


* Свръхчувствителен пациент: реагира на парфюми, на околни предмети, такива като килими, на белина, на вестници и т.н., или хора със силна реакция на обикновените дози лекарства и витамини, а също тези, които силно реагират на анестезия.


* Пациент с тежка патология: това обикновено означава, че му е поставена диагноза и има разпространение на патология, такава като унищожаване на тъканите (разсеяна склероза, болест на Паркинсон и т.н.), развитие на оттоци, липса на фактори, като при диабета, хипертиреоза или Базедова болест, автоимунни заболявания с унищожаване, астма и т.н. Също и при хронични заболявания, които поразяват сърцето, мозъка, очите, задстомашната жлеза, белите дробове.


* При пациента има хронично заболяване на кожата, особено ако в миналото това заболяване е било лекувано с кортизон: хронична екзема от ранна възраст и по-късно, и псориазис, ако трябва да назовем поне две разпространени заболявания. Често симптомите са се „лекували” с приемане на кортизон или мехлеми с кортизон, и в този случай дозата трябва да бъде минимална (капка вместо чаена лъжичка) и безусловно трябва да се започва с потенция не по-висока от 6С.


* Възрастни пациенти: по-добре да се започва с ниска потенция.


Високите потенции (започвайки от 30С, после 200С, 1000С и т.н.) са добри при следните условия:


* За малки деца (включително бебета), само ако липсват изброените по-горе три условия; изборът на високи потенции включва разстройство на аутическия спектър, синдрома на дефицит на внимание със свръхрактивност, обсесивно-компулсивно нарушение и т.н.


* Възрастните с функционални заболявания (не е идентифицирана патология), такива като виене на свят, храносмилателни проблеми, хипертония без патологични промени, възпалителни процеси (паралич на Бел) или възрастни с ментални или емоционални проблеми (депресия, печал, недостатъчна увереност в себе си, липса на жизнена мотивация, плахост, загуба на смисъл на живота и т.н.).


*  Пациенти в състояние на стрес (проблеми в работа, у дома, в отношенията и т.н.).

 

Втора част: ПОВТАРЯНЕ НА ДОЗАТА (колко често?)

 

Най-важно е да се помни, че повтарянето на дозата се определя индивидуално. Различава се много от начина, по който приемаме алопатичните лекарства, когато вашия лекар ви казва да приемате лекарството в определено време (3 пъти на ден, всяка вечер и т.н.), основавайки се на теглото и възрастта на пациента.

Добрият хомеопат винаги в началото ще даде пробна доза във воден разтвор. Това става по следния начин:

Хомеопатът (който се опитва да избере индивидуална потенция и доза при първия прием) казва да приемете първата доза вечерта (най-често). След три дена той трябва да попита за вашата реакция на тази първа доза.

Съществуват три възможности:


* Великолепна е реакцията с подобрение на съня, с подобрение на емоционалното състояние, с усещане за здраве, с по-позитивно настроение и т.н., даже запомняме сънищата, при това приятните. В този случай не повтаряйте приема и наблюдавайте, колко дълго с тази доза ще запазите тези добри усещания. Да кажем, че това продължи 2 дена, а на 3-тия ден се връщат първоначалните ви симптоми; тогава трябва да приемете същата доза, променена с известно количество разтърсвания, всеки трети ден!


* Лоша реакция с влошаване на съществуващите симптоми: това се нарича подобно влошаване: не повтаряйте приема на това лекарство! Трябва да изчакате, докато отмине това влошаване (обикновено това става бързо, след 1-2 дена, без никаква вреда), после ще настъпи подобрение, и само при връщане на първоначалните симптоми трябва да повторите приема на лекарството, но този път в по-малка доза и/или потенция, което трябва да определи вашия хомеопат.


* Липсва реакция: сега хомеопатът може да реши или да промени дозата/потенцията, или да предпише воден разтвор на това лекарство вечер, през ден и да се срещне с пациента отново на 10 ден, да провери правилно ли върви лечението


Забележка:

* Този начин е възможен само по метода на водните разтвори от 5 и 6 издание на „Органон”, но не по „сухия” метод на 4-тото издание.

* Никога не приемайте доза от шишенце механически: не се доверявайте на хомеопат, който ви дава шишенце и ви казва да приемате това лекарство всеки ден, и да отидете при него отново, когато свърши. Така може много силно да се навреди! Пробната доза и по-нататъшните инструкции от страна на хомеопата е закон!

 

НИКОГА НЕ СПИРАЙТЕ АЛОПАТИЧНОТО ЛЕЧЕНИЕ НА ХРОНИЧЕН ПАЦИЕНТ В НАЧАЛОТО НА ХОМЕОПАТИЧНОТО ЛЕЧЕНИЕ. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СИ СЪТРУДНИЧЕТЕ С ЛЕКАРЯ-АЛОПАТ!

 

Превод от руски :  Нели Тотева

 

Източник:  тук

Нагоре