« обратно към: Въведение в Хомеопатията

28 ноември 2011

Каква информация да се дава на лекаря - хомеопат ?

Люк де Шепър, САЩ 



LucdeShepur.jpgКакво е важно, а какво не при остро заболяване

 

Когато посещавате обикновен лекар-алопат и имате нужда от помощ при остра кашлица, цистит или някакво друго заболяване, на лекаря обикновено не му е нужно много време, за да напише рецепта, освен ако не се прави посев на култура, чиито резултати трябва да се чакат. Действително, в съвременния свят има много лекарства, отпуснати без рецепти за огромно количество заболявания. Сякаш във всяка аптека ви очаква помощ.

Но ако говорим за остри заболявания, вашата молба „дайте ми нещо за кашлица”, адресирана към лекаря-хомеопат, ще предизвика множество въпроси.

 

Кога е започнала кашлицата и в коя част от денонощието е най-зле?

Отделя ли се или не слуз и, ако не се отделя, конкретно къде се задържа (в долните части на белите дробове, синусите и т.н.)?

Кашлицата от белите дробове или от гърлото идва?

Какъв е цветът на храчката?

Каква е консистенцията на слузта?

Има ли други симптоми освен кашлицата (гадене, повръщане, сърбеж, кихане, гъделичкане в гърлото)?

Каква е емоционалната реакция на пациента на кашлицата? Иска ли утешение? Уединение! Раздразнителен ли е? Ревлив?

Прилепчив?


Съпровожда ли се кашлицата с жажда или не? Пие ли пациента на големи глътки или на малки?

Как звучи кашлицата? Тя неудържима ли е? Затруднена? Свободна? Потисната? Има ли дълбок звук? Отривиста и суха ли е?

Глуха? Металическа? Мъчителна ли е кашлицата? Скърцаща? Задушаваща?


Държи ли се пациентът за гърдите по време на кашляне?

В кои случаи кашлицата се влошава или подобрява (в легнало или седнало положение, при студен въздух, при свиване, по време на хранене, смях, менструация, сън)?

Кашлицата е започнала след ваксинация или след някаква друга ситуация, от въздействието на студен въздух, вятър, дъжд, горещина или след като пациента се е изпотил?

Има ли температура и каква?

Може да има и други въпроси. Може да кажете: дайте ми лекарство без рецепта, просто. Просто, но дали ще бъде по-добре? Когато говорим за настинка и мека кашлица, даже потискащите лекарства няма да нанесат много вреда, но кашлицата може да е свързана с по-сериозни неща, и постоянното потискане на симптомите може да доведе до множество медицински процедури и големи загуби.

Позволете ми да приведа няколко примера, с които се сблъсках в Кения, където бях няколко месеца. Преди да потегля за едно отдалечено село, за да помогна на бедняците, получих покана да изнеса две лекции за хомеопатия в двете главни болници на Найроби. Във всяка от тези болници на лекциите присъстваха повече от 200 лекари. След моето изложение един от водещите доктори ме помоли да консултирам неговия осем годишен син, по повод на кашлица.

Той кашлял в течение на три седмици, повторните курсове с антибиотици не му помогнали, било направено рентгенологично изследване на гърдите, давали валиум (да!) на детето, даже направили биопсия на черния дроб (не ме питайте защо)…и въпреки това кашлицата на детето не спирала нито денем, нито нощем, а бащата безпомощно плакал до креватчето на сина си, и така, били опитани всички алопатични лекарствени средства и не помогнали.

Момчето беше много съобразително, затова, когато му задавах тези въпроси, той ми отговаряше много ясно, ако не го прекъсваше бащата-лекар. Тази кашлица основно се съпровождала с гадене (особено) и никога с повръщане. Езикът на момчето беше чист, въпреки гаденето; това беше суха кашлица заради гъделичкане в гърлото, често конвулсивна и момчето закриваше устата при кашляне, за да не вдиша прекалено много въздух. Аз предписах Ipec и само две дози (водни) с потенция 1000С излекуваха детето напълно. И дори след това бащата искаше да знае диагнозата: ларингит? синусит? Не, това беше кашлица Ipec!

Давам този пример, за да знае читателя каква информация трябва да съобщи на своя лекар-хомеопат при острите заболявания. Не се молете: дайте ми нещо за диария, запек, болки в ухото, инфекция на пикочния мехур, пневмония…Ще ви се наложи да наблюдавате и да отговорите на много от въпросите, изброени по-горе, тогава хомеопатията работи по-бързо от всичко друго! И не забравяйте, че острото заболяване, което изисква лекарство, трябва да бъде с умерена тежест или тежко и да има ясна причина. В този случай (виж лекция №1) хроничното заболяване ще бъде спряно (но не излекувано) по време на борба с острото заболяване, а после хроничното заболяване, като с вълшебна пръчка, ще излезе на повърхността.


Кое не е важно и кое е важно при хроничните заболявания

 

Въпреки че задаваме толкова много въпрос при острите заболявания, това не може да се сравни с хроническите болести. Когато хомеопатът зададе всички въпроси, които се отнасят към дадената работа, той ще знае за вас или вашето дете повече, отколкото за самия себе си. Нека погледнем кое е важно и кое – не.

Това, че съобщавате на вашия хомеопат всички обичайни при това заболяване симптоми, такива като жажда и повишено уриниране при диабет, няма значение. Това са обичайните симптоми. Не казвайте:”Имам хроническа умора, потиснат съм, болят ме мускулите…дайте ми нещо.” Например, всеки потиснат човек си има свои причини за тази потиснатост, и всеки човек различно реагира на потиснатото състояние. Някои се напиват, други се отделят от обществото и се затварят у дома, трети ще звънят на всеки и на всички, за да разкажат колко са нещастни…

С други думи, ето важните въпроси, на които трябва да отговорите: какво се е случило във вашия живот, поради което сте потиснати (или болни)?

Как сте реагирали на тази болест? Какви са симптомите точно при вас, не тези, които от медицинската енциклопедия са свързани с това заболяване, а именно вашите? И това е само началото.

Дайте линията на живота, вашата или на ваш близък, който е дошъл на преглед: запишете от какво сте боледували от рождение, какво сте правили с тези болести, какво ги е предизвикало, какви психически и емоционални събития са се случили във вашия живот (например, какви печални ситуации са се случили и вашата реакция на тях), навици и реакции на тях и т.н.

Постарайте се да бъдете точни в детайлите, защото хомеопатът се опитва да разбере има ли болестта повече от един слой или е налице повторение на същата травма, което е създало масивния слой.

Разкажете историята на семейството от страна на майката и на бащата, задълбочавайки, колкото можете, в миналото: тяхната възраст и болести, от които те са боледувал, от какво са умрели.

Благодарение на тези данни, хомеопатът ще разбере вашите наследствени слаби места (това е важно при избора на лекарство за вашето хроническо заболяване).

Медицинската диагноза (названието на болестта) може да  бъде много важна, затова винаги носете своите медицински документи на хомеопата.

Названието на болестта ни насочва при избора на лекарство в съответствие с миазматичните признаци, и затова можем да приложим лекарството, което работи доста дълбоко. 

То е също така важно по отношение на прогнозата: лечимо ли е това заболяване, колко време ще отнеме лечението?

Чисто физическото заболяване, ако не е било потискано в течение на много време, ще бъде по-бързо излекувано, отколкото емоционалното (депресия, например), а психическото или емоционално заболяване (болести от аутическия спектър, синдрома на дефицит на внимание със свръхактивност, обсесивно-компулсивно натрапчиво състояние и т.н.) имат нужда от повече време.

МНОГО ВАЖНО: ако вашето дете боледува от рождение или неговата болест е била открита скоро след раждането. За хомеопата е много важно да знае какво се е случило по време на бременността, затова той ще ви зададе въпроси, които никой по-рано не ви е задавал.

Да кажем, че детето ви страда от болест на аутичния спектър, синдрома на дефицит на внимание със свръхактивност, избирателна немота и т.н.

Ето няколко въпроса, КРАЙНО важни за лечението на вашето дете.
Каква е била реакцията на майката при новината, че е бременна? Радост? Скръб? Срам? Още някаква емоция?

Как е реагирал мъжа и близките роднини?

Дали бременността не е протичала без мъж, поради пътувания, развод или даже смърт на съпруга?

Имало ли е между съпрузите много сблъсъци?

Случило ли се е по време на бременността остро емоционално събитие? Уплах? Мъка? Негодувание? Ревност? Измама? Не е ли изисквало предстоящото раждане прекалено много грижи?

Настъпили ли ли са известни промени по време на бременността (пристигане на майката или на другите деца)?

Продължавахте ли да работите? Беше ли това тежко физически или психически?

Как са протичали предишните бременности? Имахте ли някакви особени предпочитания в храненето, отвращение от някаква храна?

На колко години бяхте вие и вашия съпруг, когато забременяхте? Какво беше вашето физическо и емоционално състояние, когато забременяхте?

Алопатията имаше нужда от много време, за да разбере, че е важна даже възрастта на бащата при зачатието. Шансът да стане баща на дете с аутизъм е 6 на 1000 за мъже по-млади от 20г.

Когато мъжът стане на 50 (доста по-късно от това, което препоръчва традиционната китайска медицина), тези шансове нарастват до 52 на 1000. „Оптималното време за мъжа да зачене дете е същото, както и за жената – около 25г.” – казва Долорес Маласпина, професор-психиатър от университета в Ню Йорк, съавтор на изследванията.

Тя е направила изследвания, които показват връзката между възрастта на бащата и шизофренията и е установила, че за деца, които са родени от бащи по-стари от 50г., рискът да заболеят от шизофрения е три пъти по-висок, отколкото за деца, родени от бащи на възраст от 20 до 30г. Тук хомеопатията може да се научи на някои неща от китайската медицина (ТКМ). За китайците идеалната възраст за зачеване е възрастта между 28 и 35г. за жените, и между 32 и 40г. за мъжете. В тази възраст вие може да дадете на вашето дете най-добрата наследствена енергия.

Надявам се тази лекция да ви помогне да дадете на вашия лекар-хомеопат най-точната информация, защото това ще увеличи възможностите за лечение. И не забравяйте, че може да питате другите хора от вашето семейство. Никой не може да запомни всичко, което е преживял. Членовете на семейството могат много да помогнат. Не изхвърляйте от сметката добрия семеен лекар, ако вашето семейство има такъв. Той е също един възможен съюзник!

В следващата лекция ще обсъдя алтернативните методи, които могат да работят или не заедно с хомеопатията.

Учете се! Учете се, за да може да сте част от процеса на вашето лечение!


Превод от руски: Нели Тотева


Източник :  тук

Нагоре