« обратно към: Въведение в Хомеопатията

06 март 2014

Хомеопатичното интервю – какво да очакваме и какво е добре да знаем?

д-р Весела Попова

zenstones.jpgПреди да вземете решение да се обърнете за хомеопатично лечение е добре да се запознаете малко с метода и да прочетете тази статия.

  • На въпроса : може ли хомеопатията и другите алтернативни методи да лекуват тази или онази болест, отговорът е – да, може!

Както е казано  - няма нелечими болести, има нелечими хора.

Необходимо е само да се приеме факта, че холистичната медицина в това число и хомеопатията лекуват целия организъм. Човек не е просто съвкупност от органи, които поради някаква причина се повреждат и не е диагноза, която автоматично изяснява нещата.

Човек е биоенергийна система, частица от общата енергия на Вселената и е подвластен на нейните закони. Затова болестта се разглежда като следствие от нарушение на тези закони, възпрепятстване на енергията да протича правилно и прекъсване на връзката на човек със самия себе си, което от своя страна създава напрежение на психично ниво и води до болестта. Развитието на квантовата физика започна да дава отговори за механизмите на разболяване и действието на хомеопатичните лекарства.

Много хора са чували за хомеопатията, но малко разбират естествените процеси на здраве и болест. Тази погрешна или частична представа за хомеопатията поражда много слухове и незнание как тя работи, поставят й се етикети и неоправдани очаквания.

Най–разпространените заблуди за хомеопатията са, че приемайки няколко „вълшебни гранулки” всичко ще си дойде на местата, че тя е абсолютно безвредна, че тя е допълваща конвенционалната медицина, че се използва само при леки, остри състояния и др.

Ако се замислим ще си дадем сметка, че се разболяваме не от вчера, а най-вероятно от доста време постепенно сме стигнали до състоянието на нездраве. Болестта обичайно започва доста преди ние да и обърнем внимание. Развива се постепенно, като отначало не създава много проблеми и минава доста време преди да си кажем, че ни пречи. Защо в този случай очакваме оздравяването да е бързо? Крайният резултат от болестта е дълъг списък от причина – следствие, като се започне с банални – като мръсни ръце, някой вирус и се завърши с дълъг списък от обстоятелства, с които трябва да се съобразяваме в живота си, нямаме избор и свобода, т.е. няма здраве.

Това състояние трябва да се разглежда в контекста на общата картина на симптомите на умствено, емоционално, психично и физическо ниво, свързани или несвързани с конкретните оплаквания. Обръща се внимание на усещания, реакции, чувствителност, възприемчивост, настроение, желания, поведение, характер, семейната анмнеза и др. Само след изслушването и анализа на различните страни на човека с помощта на хомеопатията можем да намерим причината и да въздействаме на проблема.

Тук е важна не диагнозата, а професионализмът и отговорността на лекаря, както и желанието на пациента да оздравее, времето и търпението.

  • За какво да говорим по време на прегледа, хомеопатичното интервю?

Освен основните оплаквания, за назначаването на правилния хомеопатичен препарат е необходимо индивидуализирането на всеки случай на заболяване. Изключително важни са особените неща, които излизат от общоприетите рамки, не се намират на обичайното място, време или са в различно количество, това е вашият симптом.

Основни оплаквания от типа – боли ме главата, гърба, имам температура и кашлям са много общи и не носят информация за специфичното при това заболяване, не помагат за избора на най-подходящото лекарство за случая. Много повече помага, ако към ”имам главоболие” се допълни ”отляво, стрелкащи болки, по-добре ми е като легна на тази страна или като си стегна главата с лента”. Може да има и „влошаване от студ и вятър”. Това индивидуализира случая и много помага да се открие максимално подходящото лекарство. Пациентите понякога са учудени защо им се задават странни въпроси, които даже често нямат отношение към сегашните оплаквания.

Хомеопатът ще има търпението да ви изслушва, значи и вие трябва да имате търпението да му разкажете подробно – в противен случай хомеопатията не е вашият метод за лечение.

Всъщност доброто предписание до голяма степен зависи от способността на пациента да обясни симптомите си. Необходимо е да опише със свои думи проблема си, пълно и възможно най-точно, като отговаря на въпросите, с подробности, ако има нужда. Добре е фактите да се отнасят към съответния проблем, без пациентът да се отвлича с въпроси, които нямат отношение към случая.

На базата на цялата събрана информация, с помощта на справочници или хомеопатична програма се стига до десетина най-подходящи за пациента лекарства. Според принципите на хомеопатията от тях е се дава едно лекарство, най-подходящото за момента и се наблюдава реакцията на пациента.

  • Какво представлява хомеопатичното проследяване и защо е толкова важно?

Хомеопатичната терапия, както стана въпрос, е индивидуализирана за всеки пациент. За разлика от традиционното лечение, в хомеопатията е много важна промяната в състоянието след приема на лекарството и по време на терапията след това. Именно тази информация е задължителна за разбирането на болестта и оздравяването.

Има няколко възможности за  развитие на събитията след първия преглед. Ако предположим, че ви е дадено най-подходящото за вас лекарство, което покрива напълно цялата картина от симптоми. В този случай е достатъчна една доза високо разреждане от лекарството и малко време за пълното възстановяване. При това е желателно да живеете на чист въздух в провинцията или на някой остров, без да се притеснявате за утрешния ден и работата, за да сте в пълно душевно равновесие. Тази картина, обаче е доста утопична.

Първо – пациентите в наши дни, най-често приемат различни химични препарати и антибиотици и няма да се възстановят от еднократна доза хомеопатия. Има наистина изключения, но това са по-често деца, които не са имунизирани, кърмени са продължително, боледували са остро, с висока температура и са оздравявали бързо сами.

Второ – болестите днес могат да се сравнят с луковица, всеки слой на която е предишен проблем и съответно се нуждае от решение в някакъв момент, а значи и възможно различно лекарство за дадения слой. За това се изисква време, месеци, понякога и години, докато се покаже следващата картина.

Трето – и за голямо съжаление, терапевтът не винаги успява да подбере най-подходящия препарат веднага. Освен това е важна потенцията, честотата на повтаряне и момента за смяна на лекарството.

  • Безвредна ли е хомеопатията?

Много се пише и говори, че хомеопатията е „безвредна” и няма странични ефекти. Има издадени много книги и справочници за домашна употреба, а интернет е пълен с препоръки и рецепти как да се лекуваме. Но от друга страна защо тогава обучението на един хомеопат продължава години, да не кажем през целия живот? Въпросът е спорен!

Популяризирането на хомеопатичната терапия дава възможност за избор, а правилното й използване позволява избягването на химия и антибиотици. От друга страна класиците  като Ханеман /§3, Органон/ и Кент, изрично предупреждават да се внимава с предписанието, индивидуалната доза, точното приложение за всеки случай.

  • Има някои условия, препоръчителни за непрофесионалистите, използващи хомеопатия!

Може да се самолекувате, но само в остри състояния, когато има добре изразени, интензивни и лесно за определяне симптоми. Става въпрос, не за обостряне на хронично състояние, а именно за остро настъпило състояние като настинка, вирусна инфекция и др. В такова остро състояние, няма опасност дори неправилно даден препарат да навреди, просто няма да помогне. При обострено хронично състояние нещата са по-сложни, защото жизнената сила /имунитетитът/ вече е слаба и неправилното лекарство може още повече да я обърка, подавайки неподходяща информация. Ако тя не е в състояние после сама да се възстанови, пациентът може да придобие т.н. предразположеност? Нещата са по- сложни отколкото изглеждат на пръв поглед и хомеопатията е безопасна само, когато е добре преценена.

  • Какво правим, когато пациентът е на терапия, спирането на която е животозастрашаваща?

В този случай, разбира се, хомеопатичната терапия се започва успоредно, не се спира терапията с конвенционални медикаменти. Във времето, при добро развитие на лечението и възстановяване на здравето може да се намалят и постепенно даже спрат някои химични медикаменти.

  • Има още един важен момент за доброто развитие на хомеопатичното лечение?

След известно време организмът свиква на стимулите, които му се подават и спира да реагира на хомеопатичния препарат, може даже да се появи релапс. За да се избегне подобна ситуация е необходимо пациентът да се намира във връзка с хомеопата и навреме да се реагира с промяна в препарата или потенцията.

Хомеопатичните препарати действат по различен начин при различните хора в зависимост от множество фактори, но приблизително на 4-6 седмици е необходимо да се проверява и коригира лечението. Отлагането във времето може да доведе до релапс или влошаване на общото състояние.

  • Колко време е необходимо да се лекуваме с хомеопатия?

Това зависи от вашите проблеми, от тежестта и дълбочината на патологията. В някои случаи терапията може да трае часове, в други дни, месеци и даже години. Така наречените поддържащи фактори като екологичната обстановка в градовете, химизираната храна, стресовете, икономическата криза не спомагат за укрепване и подобряване на здравето и в тези случаи хомеопатията идва като профилактика, превенция на болестта.

За лечение на сериозни и по-тежки патологии са необходими години добре воден случай. Отначало, за успешно предвижване на терапевтичния процес прегледите при хомеопата е добре да са всеки месец или даже по-често, ако се налага. След настъпване на трайно подобрение контактите могат да се разредят.

 

 

Източник: тук

Нагоре