« обратно към: Хомеопатични случаи

28 февруари 2014

Окситоцинът в практиката: безкрайното търсене на майчина любов



Даниел Жулин, Дебора Колинс


mother.jpgСледвайки метода на Доминик Сен в моето хомеопатично обучение и заедно с нашата група по онова време, ме накара да осъзная, че Syntocinon ® се е превърнало в почти стандартно лекарство по време на раждането, а дори и по време на цезарово сечение и абортите, където се инжектира вътрематочно.
Значението на Окситоцинът в моята практика се е увеличило от добре познатия въпрос: " Кога започнаха оплакванията Ви? " Често, когато отговорът е "от раждането ", или "в първите си седмици от живота ", Окситоцинът е бил решението. Виждал съм много видове оплаквания, издигащи се от следродилна депресия (много по-тежка, отколкото няколко дни "бебешки посинявания"), алергии, болки в ставите или болки в гърба, храносмилателни оплаквания и разбира се всичко в сферата на гинекологията

Моят най-забележителен случай беше на една жена, която беше използвала доброволно аборта като средство за контрол на раждаемостта за петнадесет пъти. Тя имаше дентален абсцес, който беше решен в рамките на 24 часа след приема на Oxytocinum XM .

Моето мнение за Окситоцинът, хормона на привързаността е, че той също може да доведе до отдалечаване; връзката майка - дете може да е станала толкова смесена, че вече няма място за бащата. Той се чувства отхвърлен от жена си, която няма либидо изобщо. Бях свикнал да го наричам "хормон на развода", след като съм видял много такива случаи в последните двадесет години.

Вторият аспект на тази интензивна привързаност майка - дете е храносмилането: една майка, която се страхува, че детето не пие достатъчно вода или което отказва да яде.

Също така съм забелязал, че децата, които продължават да бъдат изцяло кърмени през последните шест месеца получават също като майките си ударна доза Окситоцин, който прави отбиването по-трудно. Това е все едно майка и дете се намират в балон заедно, където майката се поставя на пълно разположение на детето.

В моята практика, Окситоцинът е помогнал да разгадая тази поразителна и твърде взискателна връзка, но винаги е бил съпроводен с друго лекарство. Използвал съм го като междинно лекарство, като помощ за намиране на по-гъвкава връзка с майката, дори и при възрастни дълго след отбиването!

Изследванията в областта на Окситоцинът и мъжката изневяра.

Oxytocin, известен като "хормон на прегръдката", се оказва, че има забележителен ефект върху мъжете, които го приемат: изглежда, че те имат по-малко желание да започнат връзка извън брака им. Окситоцинът е особено известен със своята роля във връзката между майка и дете, което помага да се създаде блажено чувство, чувство подобно на това което жените изпитват, когато са с партньора си или когато изпитат оргазъм.
При мъжете този хормон създава силно чувство на емоционална привързаност, което според изследванията ги предпазва от изневяра.

Израелски учени откриха през 2012 г. положителна връзка между Окситоцина и успехът на нови двойки. Нивото на Окситоцин в кръвта доказа, че това е надежден индикатор за бъдещето на отношенията.

Неотдавна германски изследователи от Университета в Бон направиха крачка напред и откриха, че Окситоцинът засилва не само емоционалната връзка между хората, но също така предотвратява предприемането на извънбрачни връзки от страна на мъжете.

Случай на Дебора Колинс

Мъж в шейсетте идва за лечение на все по-влошаващата му се кашлица - станала е толкова лоша, че той се страхува, че ще умре от кашлица. Бил е лекуван хомеопатично в миналото, и се е повлиял добре от Staphysagria, но това не повлиява кашлицата му.

Линията проследяваща неговата история изглежда е връзката му - или по-скоро липсата на връзка - с майка си. Въпреки, че той е минал през много терапии поради тази голяма липса в живота си, тази трудна връзка продължава да засяга много аспекти от живота му, особено по отношение на жените.
Той е бил женен четири пъти и се развежда четири пъти. Всеки път той е смятал, че най-сетне е намерил безусловната любов, която винаги му е липсвала, но когато новият му партньор не могъл да му я осигури, той я е търсил другаде.

Изглежда, че майка му не е била готова за майчинство изобщо, когато е била бременна с него. Имала е много проблеми от собственото си тежко детство, включително трудна майка, която не е можела да се справи финансово, когато нейният съпруг я е напуснал.
Тя му е казвала много различни версии за неговото раждане, включително цезаровото сечение, въпреки че тя не носи никакви следи от това. Всичко, което тя му казва само засилва чувството на пациента като че ли той е бил твърде много за нея и че никога не е бил желан.
В действителност той е бил толкова игнориран през първите три години от живота си, че една възрастна съседска жена най-накрая поема грижата за него, и той прекарва по-голямата част от дните си с нея по време на младостта си. Тя става много повече от майка за него, отколкото биологичната му майка.

Тази липса на чувството да си желан (очакван) в съчетание с тенденцията да намери (получи) любов при всяка възможност, сочи към Oxytocinum.

Предписание: Oxytocinum 200C, а след това по-късно 1М

Проследяване: Кашлицата намаля почти веднага до около 5 % от това, което е било. Той може да отиде на дълги разходки отново и вече не се страхува, че ще умре кашляйки.
По-важното обаче е неговата връзка с вече покойната му майка. "Дори и само да си помислех за нея се изпълвах с гняв и чувство на неудовлетвореност. Не можех да понасям музиката, която тя обичаше, ако я чуех по радиото, го изключвах, но сега аз избирам да слушам тази музика и това ме изпълва с топлота".

Връзката майка - дете, липсата и по време на техните години заедно изглежда да е излекувана. Никога не е твърде късно.
превод от английски:  Дарина Димова

Нагоре