« обратно към: Книги

07 юни 2012

Жлъчни камъни – трета част

Dr. Shiv Dua

трета част

 

Поглед върху хомеопатичната практика на дренирането

 

Carduus marianus

Ние знаем, че жлъчните камъни  или тяхната разтворена форма имат един първичен изход или дренаж през храносмилателния канал. В нашата телесна система има три големи природни изхода за дренаж: храносмилателният тракт, уринарният тракт и кожата. Ректалният тракт е важен изход за жлъчните камъни.

Уринарният тракт  е почти толкова важен.  Кожният изход действа чрез потта, екскрецията на мастните жлези /цебум/обривите или горещината периодично. Ние имаме много хомеопатични лекарства за трите дренажни системи. Има много дрениращи лекарства, от които Sulphur и неговите комплементарни лекарства дренират добре жлъчния тракт и червата.

Другите са Chel, Hydr, Chin, Berb, Myric, Chion, Tarax, Podo, Card-m, Solid.

От тях ние ще дискутираме Cheledonium, който е предпочитан от повечето автори, споменати по-рано. Cheledonium предизвиква запек и е едно от главните лекарства за дрениране. Оригиналното му изследване е направено в Ханемановата Материя Медика.

Това е растението Greater Calendine, което расте във Франция, Германия, САЩ. Неговото главно действие е върху черния дроб, където се справя с болката и възпалението в тази област. Пробождащи болки в дясно, под дясната лопатка съчетано със смущение в черния дроб.Лицето става тъмно червено по време на коликата  както при Opium. Ноздрите се движат като ветрило. /Lyc   /

„Cheledonium има наркотично действие върху нервната система” казва  Millspaugh  и ментално ние намираме силна летаргия, сънливост, слабост и неспособност да направи някакво усилие.”

Херинг казва” Вертиго със склонност да пада напред, съчетано със жълтеница и повращане на жлъчка”

Ханеман казва: „Има силно желание за мляко, което му понася и не произвежда обикновените газове с диария. За това е може би желанието за мляко.”.

Кент казва ”То се използва главно при катари на стомаха  и червата и лекува жлъчни каменни колики. Когато болката е мушкаща, ръгаща, стрелкаща, късаща, разслояваща, простираща се до гърба, Chel ще я излекува. Това лекарство успокоява спазмите, малките канали се отварят и камъните преминават  през общия жлъчен  канал”.

Fortier-Bernovill /Франция/ казва: Това не е лекарство, което действа само на десния лоб, но също и на долната част на десния хемиторакс и дясната част на десния хипохондриум, който включва десния лоб на черния дроб, долната основа на десния бял дроб, дясната плевра в същата области допълнително на десния торакс.”

Chel се влошава от движение /Bry/, докосване, смяна на климата, и между 4 до 8 ч след обяд /Lyc / и обича топлината /Ars/.С тази биография на Chel става ясно защо лекарите, споменати до сега го избират за изгонване на жлъчни камъни.

Има запек с пенести, твърди и трудни изпражнения. Той има тенденция към жълтеница и неговото главно действие е върху левия лоб на черния дроб.  Той не може да изгонва камъни.

Hydrastis действа бавно. Неговите главни симптоми са : горчив вкус, диспепсия и забавено храносмилане с немощ.

Taraxicum е чудесен при упорит запек, геогрфски език, саливация от чернодробен произход и торпиден черен дроб с нощно изпотяване.

Podophylum се използва при повръщгане на жлъчка, ясна жълта диария рано сутрин, с пролапс на ректума. В хомеопатично разреждане може често да предизвика запек и за това той не е идеалното дренажно лекарство за жлъчни камъни.

Magnesium sulphuricum е добро лекарство за колики, но трябва да се използва в алопатични дози т.е. чаена лъжица всяка седмица.

В книгата „ Терапевтик за болести на черния дроб и жлъчните пътища”  Fortier-Bernovill дава интересно хомеопатично лечение за хроничен холецистит.

Според него, Phos 200 трябва да се дава в две дози на интервал от 10 дни.

Bry 30 – всяка сутрин.

Ricinus communis 6 – една доза в 4часа след обяд.

China 30 всяка вечер и 5 капки  от Berberis vulgaris 6 преди обедното хранене.

Авторът препоръчва да се използват посочените лекарства 3 месеца, даже лекарствата да не са показани по представените симптоми . При по-тежките случаи, лечението трябва да се проведе по друг начин в същото време с дрениране и канализиране на токсините.

Докато предписваме горното, авторите казват, че рутинизма трябва да се избягва и човек трябва да знае как да модифицира тази прескрипция чрез заменяне на лекарствата, които не са показани за съответния пациент, с тези които са показани.

Факти относно зехтина

Използването на зехтин при жлъчни  камъни се препоръчва не само  от нашите лекари, но то си има история. Старите гърци считат, че зехтинът е дар от Господ, защото той  има чудесни медицински качества. Гърците използват зехтин в тяхната храна. Той им позволява да намалят холестериновото си ниво.Той съдържа голямо количество ненаситени мастни киселини, вит. К и Е и полифеноли, които са антиоксиданти. Той е лесно смилаем.

Ние знаем, че вит. С е необходим за образуването на жлъчните соли. Липсата на този витамин, въпреки изискването,  може да доведе до концентриране на жлъчката, което означава образуване на камъни. Както в изследването, вече споменахме, зехтинът, вземан редовно помага за разтварянето на жлъчни камъни. Хората, които употребяват рафинирано олио и са на диета са склонни към жл. камъни, докато тези, които са на балансирано хранене не страдат от жлъчни камъни.

Хората страдащи от гастрит и язва могат да използват зехтин, защото неговия химически състав усилва потенциалните възможности на тялото за абсорбиране на хранителните съставки от храната. Зехтинът също така помага за развитието на мозъка и нервната система. Той трябва да бъде вземан в такива слчаи с много зелени зеленчуци, цели зърна и цитрусови плодове.

 

Упражненията намаляват риска от жлъчни камъни

 

„ Упражненията са добри не само за вашето сърце, но и за вашия жл. мехур.....


Определяне на потенциите

 

Изборът на потенция  за горните лекарства зависи изцяло от предписващия, според неговия опит и знание. Лечението на случая не зависи от това дали потенцията е висока или ниска. Във всеки случай, изборът на точното лекарство в съответствие със симптомите е съществено. Интересно е да се отбележи, че понякога, трябва да се предписват повторени дози на ниски потенции и ниските потенции дават по-добър резултат от високите.

Вие може да се радвате на добра практика в хомеопатията чрез използване на повторени ниски потенции, независимо дали лекарството подхожда или не. Ако ниските потенции се дават една след друга, това ще излекува случая временно, тъй като последователността на такива промени са повлияни. В случай на високи  потенции, ако лекарството не е точно подбрано, няма да има никакви положителни промени.

Знанието на умствената картина и физическите аспекти  заедно с използването на логиката са съществени за използване на по-високите потенции както трябва. Високите потенции отиват по-дълбоко в тялото и действат по-дълго. Те раздвижват конституцията и менталната картина  на пациента.

Относно майчините тинктури /МТ/, има тенденция сред много хомеопати да използват майчини тинктури за дълъг период от време. Използването на редки дози от МТ за дълъг период от време ще покажат по-добър резултат, отколкото масивни дози с безразборни повторения.

С МТ от Chel, Cean, Alet/Aletris farinosa/ и дори с Berb злоупотребяваме с  много често повторени дози.

По-добри резултати се постигат с 6-та потенция, ако изобщо има нужда от МТ. Дозата не трябва да бъде повтаряна, докато ефектът от дадената преди това доза продължава своето действие, независимо дали става въпрос за хронична или остра болест. Повторение не означава, че единична доза, напр. Bry ще излекува  кашлицата   или доза Acon ще отстрани високата температура. В такива случаи лекарството трябва да се дава много често пред вид на променената атмосфера, променените навици, променения начин на хранене и т.н. в настоящата ера.

Ние не можем да си позволим да се придържаме към стриктните „книжни” правила на великите майстори. Отностно повторението Ханеман е много ясен: „Хроничните болести са базирани на събуждането на миазъм, който до сега е бил доминиращ в системата. При острите оплаквания инвазията на болестта подчинява и отслабва виталността. Тъй като  виталността в двата случая е разстроена, лечението се състои в довеждането й до подходящото ниво, за да предизвика здраве. Следователно, за нас не е от значение дали пациентът страда от остри или хронични оплаквания, правилото за повторение е  нещо, което е вече установено”.

Има едно главно правило за повторението на лекарствата. Вие не можете да кажете на тичащия човек да тича. Вие може  само да му кажете да спре. Ако лекарството вече работи, няма нужда да давате повече от него, за да го карате да работи.

Мерки за предпазване от образуване на жлъчни камъни.

Всеки хомеопат в Индия знае от опит, че всеки пациент, след като вземе лекарството пита за заболяването си, за неговата природа, как се е случило и каква е причината за това. И накрая какво да направи  за да предотврати  заболяването?   Алопатите в настоящата ера на затлъстяла популация нямат време да отговарят на тези въпроси, особено в държавните болници, където ходят бедните пациенти.

Хомеопатията е по-евтина и лекарите имат интерес да обърнат по-голямо внимание на пациентите.  В алопатията, след като се постави диагнозата, лекарите предписват болкоуспокояващи, антибиотици и разбира се операция на жлъчката. Вие много рядко ще намерите супер специалист, който да препоръча на пациентите мерки за профилактика и диета.

В хомеопатията ние не само индивидуализираме лекарството, но също така се грижим за индивида. Използвайки съвременната физиологична школа и диагностични средства, ние имаме прекрасната възможност да знаем името на болестта, въпреки индивидуализираните лекарства да се грижим продължително за болестта.

Индивидуалните духовни качества и предразположения    още са много важни за нас при подбора на лекарството. Правейки голям портрет на болния в развитие, хомеопатът знае какво би трябвало да прави пациентът, за да предотврати болестта.

При жлъчните камъни, диспепсията е основна причина и болният с диспепсия би трябвало да корегира всички неподходящи хранителни навици със специална референция на качеството и количеството храна.

Д-р Рудок  казва: „ Много ядене наведнаж, много рядко хранене или много често хранене, късните вечери, голямо разнообразие на храни в едно ядене, недоброто сдъвкване на храната, бързо възобновяване на умствените и физически занимания след нахранване, заседналия начин на живот, пренебрегване на личната чистоплътност, навика да пие, да пуши или дъвчи тютюн, прекомерната употреба на чай, кафе и ядене на неузрели плодове или непълно сготвени зеленчуци и това, е което особено важно за диспептичния стомах е, че не трябва да се претоварва.”

Пациенти с жлъчни камъни би трябвало да се придържат към тези норми на хранене. Най-първото обучение на пациента, което трябва да се направи, е за лошото храносмилане. Лошото храносмилане се дължи на недостатъчното сдъвкване на храната. Аз съм проверил,че повечето пациенти с жл. камъни не сдъвкват напълно храната и ядат бързо.

Признаците на развалени зъби, ако има такива, трябва да се излекуват много бързо. Не трябва да се пие вода заедно с храненето. Вода трябва да се пие или преди, или половин час след ядене. Да не се пие студена вода с яденето. Запекът е  една от причините за болестта. Приемането на пургативи не е отговор на този проблем. Това е резултат, не е заболяване. Употребата на разумно хранене / judicial food intake /  може да премахне запека.

Пациентите с жл. камъни не трябва да употребяват super-fine atta (maida) и печено без зеленчуци  и салата. Вода трябва да се пие често. Най-малко 2-3 чаши с вода трябва да се изпият сутрин на празен стомах, преди да се отиде в тоалетната. Регуларност при ходенето по нужда  е много съществено, дори когато няма позиви за дефекация.

Създайте си навик да ходите 2 пъти дневно по нужда. Вземането на “Isabgole” или “Trifla” вечер понякога е добър навик. Ако след сутрешния тоалет и закуска вие чувствате, че ви се ходи отново в тоалетната, трябва да отидете. Не преяждайте. Това са златните правила за избягване на запека.


Диета за пациентите с жлъчни  камъни

 

Най-напред трябва да се спрат силните алопатични лекарства. Продължителното използване на тези лекарства притъпява /замъглява/ възприемчивостта на пациентите. „Силен чай, кафе, много топли напитки и силни миризми / лук,чесън, асафетида, парфюми и др./ би трябвало да се избягва по време на хомеопатичното лечение” това е стар традиционен принцип.

Много от нас не могат да се съгласят с това виждане сега,  поради драстичните промени във всяка сфера на живота. Повечето хомеопати сега вярват, че човек би трябвало да се съобразява с тези „забрани” само ½ час преди и след взимане на лекарството.

В моята практика, аз препоръчвам на пациентите си да се придържат към последното правило. Това обаче зависи  от предпазливостта на лекаря.

Пациентите трябва да употребяват алкални минерални води и ако е възможно да избягват следното:

  • Голямо количество захар;
  • Голямо количество скорбяла и мазнини;
  • Голямо количество калциеви соли.

Без подправки и пълноценно мляко, само обезмаслено мляко, без каймак.

Трябва да се  отбележи, обезмаслените храни се дават само при сериозни състояния, т.е. след пристъп на болка /криза/ и повреме на постоянна болка. В началото на болестта, мазнини могат да се приемат, но не в излишък. Подправките изцяло да се избягват. Нашата природна диета ся зеленчуците и плодовете.

Ние знаем в древните времена, че “Rishis” и  “Mahatmas” живееха само с плодове и се радваха на добро здраве. Плодовете съдържат повече съставки /инградиенти/, които да борят болестите. Портокалите и лимоните са добри за зъбите. Ябълките са добри за храносмилането. Гроздето пречиства кръвта и е полезно при треска.

Папая е най-добър при лошо храносмилане и запек. Гуава подсилва сърцето, белия дроб, мозъка и е добър за зъбите. “Leechi” повишава храносмилателната сила. Пъпешът е добър за уринарни смущения, кокосът – за черния дроб и бъбреците, манго е богат на вит. A, C, D и е добър за черния дроб и запек и т.н.

При пациенти с жлъчни  камъни се препоръчват плодовете, които са полезни за отстраняване на запека и засилване на черния дроб. Тези плодове са папая, ябълки, кокос, манго и leechis.

 

Гладуването при пациенти с жлъчни камъни

 

Гладуването може да бъде цитирано като отговорно за добро здраве, а  преяждането води до много болести. Пациенти с проблеми с жлъчен  мехур не трябва да гладуват след жлъчна колика и започване на медикаментозно лечение. Но за да избегнат образуването на жл. камъни те трябва регуларно ежеседмично да  гладуват, нямат други болести. Много неправилно е да мислим, че яденето дава повече енергия.

Нашето тяло е като машина. Ако се претовари ще се счупи. Старите лекари са препоръчвали да се гладува едно ядене на ден за една седмица само, за да се регулира и изчисти системата. Пост е била наречена религиозна святост само за поддържане на добро здраве. Енергията произведена от храната се използва за смилане на храната, приета дневно. По време на гладуването тази консервирана енергия ще бъде превключена за изчистване на нечистотиите в нашата система. „Яж, за да живееш, а не живеей, за да ядеш” трябва да бъде нашата политика на живота.

 

Лечение на жлъчни  камъни със зеленчуци

 

Натуропатите считат, че два зеленчука помагат за разтварянето на жлъчни камъни и предпазват от образуване на жлъчни камъни. Те са морковите и репичките.

Морковът (Daucus carota). Той има лечебно действие за заболявания като тонзилит, дизентерия, апендицит, бъбречни и жлъчни камъни, анемия, хемороиди и язви. Той съдържа агенти, пречистващи кръвта, както и вит А в изобилие, освен това вит. В, С, D, Е и К с  минерали като калий, калций, желязо, натрий и магнезий. Пийте 200 до 250 гр морковен сок дневно за по-дълъг период за отстраняване на жлъчни  камъни.

 

Репички (Raphanus sativus) Семената от репички имат способността да изгонват камъни от бъбреците. Сок от репички, ако се взема дневно / по 100 мл/ за няколко дни ще предпази от образуване на камъни в жлъчния мехур.

 

„Спящи „ жлъчни  камъни

 

По време на нашия живот има, може би, някои заболявания, които остават „спящи” и не дават никакви симптоми. Това е вероятността жлъчни камъни да присъстват в жлъчния мехур без да дават някакви симптоми. Около 8-10% от хората над 50 год имат жлъчни  камъни в техния жлъчен мехур и  това не е причина за тяхната смърт.

При рутинни изслдвания за други болести, неочаквано се откриват жлъчни  камъни при Ro или ултразвуково изследване. Това трябва да бъде потвърдено с холецистография. Ако бъде установено, че жлъчния мехур не функционира или ако камъните са големи, трябва да се проследят и да се лекуват хомеопатично или да се направи холецистектомия. След като видиш муха в чашата чай, не можеш да го пиеш.

 

ПОСЛЕДНИ ДУМИ


Има голямо противоречие по въпроса дали трябва да има или не хирургическа намеса за отстраняване на жлъчните камъни. Често в наши дни се отстранява жлъчния мехур. Пациентът е разстроен от евентуалната липса на един орган в тялото му. Повече от 50% от хората избягват операцията и се бавят да изпълнят препоръката на лекаря. Тези пациенти трябва да размислят. Ако жлъчните  колики са редки, те могат да изчакат известно време.

По време на това „известно време” те би трябвало да си осигурят почивка, да останат на съответната диета, включваща споменатите забрани и да започнат хомеопатично лечение. Те не би трябвало да изпитват нервно напрежение относно заболяването. От друга страна старите, пълни пациенти  с бъбречни и сърдечни усложнения, пациентите страдащи от диабет и други продължителни болсти не трябва да отлагат операцията, ако им е препоръчана. Хомеопатията в такива случаи има своите ограничения и отстъпва на хирургията.

Все още е неясно как и защо едни хора са склонни да образуват камъни, а други не. Някои образуват бързо зъбен камък, други имат малко зъбен камък. Общо, на тенденцията някои хора бързо да образуват камъни и липсата на такава при други може да отговори само хомеопатията.

Calcarea carbonica, Thuja, Sulfur, Natrium sulfuricum и Lycopodium  в псора може да бъде отговорът. Камъните не израстват за един ден. Те са свързани с по-дълго боледване на тялото и ума, заседнал начин на живот, ментална травма, емоции, неправилни хранителни навици за дълго време даже и наследствено предразположение или придобит артрит.

Инфекциозната причина идва по-късно. Еволюцията на жлъчните  камъни е променлива. Със или без инфекция, ние пристъпваме към симптоматични хомеопатични лекарства. Това е всичко, което може да се каже за жлъчните  камъни.

Схема за диетата на пациенти с камъни в жлъчния мехур

Да се избягват: топено масло, масла, пикантни храни, пържени храни, сладки неща. Ако пациентите приемат мазна храна, това ще доведе да контрахиране на жлъчния мехур за отделяне на жлъчка. Това може да предизвика коремна болка.

Да приемат: варена храна, портокали, грозде, варива, варен ориз /за разнообразие/, плодови сокове, обезмаслено мляко и глюкоза, ако пациентите не страдат от диабет.

 

превод от английски   д-р  Мария Цанчева

Нагоре