« обратно към: Първа помощ

29 април 2013

Хомеопатично лечение при проблеми със слънцето

доц.д-р Станка Михалковаsunburn.jpegСлънцето става все по-силно. Много от нас нямат навика да носят шапка. Прекомерното излагане на пряка слънчева светлина е най-често срещано при излети в планината или на морския бряг. Проблемите могат да бъдат с различна тежест - от често срещаното слънчево изгаряне до слънчев удар. Най - доброто, което можем да направим е да дозираме своето излагане на слънце. Понякога, обаче, въпреки осъзнаването на опасните последствия от слънцето ние сякаш загубваме чувството за мярка и когато осъзнаем това, вече е късно. Когато сме прекалили можем да се обърнем за помощ към бързо и ефективно действащите хомеопатични средства.


Слънчевото изгаряне се лекува по същия начин както леките изгаряния от огън - I и II степен - зачервяване на кожата, парене и образуване на мехури. Едно от най-ефикасните лекарства е Urtica urens (Уртика уренс - коприва). Във фитотерапията препоръчват неговото външно приложение като разредена тинктура или мехлем. Хомеопатичното лекарство има бърз ефект при изгаряния, характеризиращи се с парене, каквото би причинило копривата. Ако има зачервяване на кожата и оток, а болките са като боцкане от множество игли ще ви помогне лекарството Apis Melifica ( Апис мелифика - приготвено от тялото на пчела). При силно парене и сърбеж на кожата, с образуване на мехури, ако се наблюдава подобряване на състоянието от студено, добър ефект ще се получи при приемане на Cantharis (Кантарис). Лекарството е приготвено от бръмбар, който обитава Испания, Италия,, Сицилия и Южна Русия. При много дълбоки изгаряния, които рядко могат да бъдат получени от слънце, освен ако не заспите дълбоко на плажа или ако се излагате отново преди да е оздравяла кожата ви от първото изгаряне ще трябва да вземете лекарството Causticum (Каустикум-съединение от калциев карбонат и калиев бисулфат). При тези случаи ви препоръчваме да потърсите помощ от специалист, който ще може точно да прецени от какво имате нужда.


Ако проблемите свързани със слънцето не засягат само кожата, а са налице и общи оплаквания като главоболие, обща слабост, виене на свят, повишаване на телесната температура и др. е необходимо да вземете спешни мерки и да потърсите медицинска помощ, защото последиците могат да бъдат сериозни. Като първа помощ се препоръчва пострадалият да се пренесе на хладно място да се правят обливания с хладка вода и да се постави лед или студен компрес на челото. За намаляване на обезводняването може да се даде чаша с вода, в която е разтворена 1/2 чаена лъжичка готварска сол, а улесняване на терморегулацията може да се правят леки разтривания. Опасно е в такива случаи да се дават стимуланти като алкохол и амоняк. Необходимо е да се следи температурата за да не се получи преохлаждане. Едновременно с това може да бъде оказана ефективна помощ чрез избиране на подходящо за случая хомеопатично лекарство. Ако е налице силно зачервяване на лицето, разширени зеници, свръхчувствителност към светлина и шум, пулсиращо главоболие, което се подобрява от движение на главата назад, замаяност, висока температура, пареща, суха, зачервена кожа - лекарството е Belladona (Беладона - лудо биле). Друго важно лекарство при случаи на слънчев и топлинен удар е Glonoine (Глоноин - нитроглицерин). При него както при динамита симптомите имат “взривен” характер. Наблюдава се пръскащо, пулсиращо главоболие като че ли главата се разширява, кръвта нахлува в главата, има замайване при изправено положение, влошаване от всякакво затопляне на главата, дори и най-леко разтърсване и светлина. За разлика от Беладона кожата е влажна, а главоболието се влошава от движение на главата назад. Може да се различи и друга картина - силно главоболие, което се влошава при изправяне от легнало в седнало положение, чувство за пълнота в главата, зачервени бузи,(понякога едната е зачервена, а другата бледа), зачервена, гореща кожа,обилно потене със жажда за големи количества студена вода, може да има редувания на втрисания и горещи вълни. Характерно е възбудено психично състояние със страх от смъртта, шок, гърчове. Необходимото лекарство в този случай е Aconite napellus (Аконит - самакитка). Много силно главоболие, което се подобрява от натиск, червено, кръвонапълнено лице и постоянно движение на главата, липса на жажда, подобряване от хладно - това е картината на споменатото вече по-горе лекарство Apis Melifica.


Не трябва де се забравя, че необходимият резултат ще се получи само, ако сме подбрали лекарство, съответстващо на картината на нашите оплаквания. Друг основен принцип за да се справим бързо с проблема е да не даваме повече от едно лекарство едновременно. Необходимо е след като приемем една доза да наблюдаваме за промените. Ако се получи подобрение е необходимо да изчакаме и да повторим същото лекарство само, ако старото състояние започне да се връща. Поради тази причина при остри състояния броят на приемите и интервалите между тях не могат предварително да бъдат определени. Понякога е необходимо лекарството да се повтаря през 10-20 минути. Освен това има значение и потенцията (разреждането) на хомеопатичното лекарство. При остри състояния по-бързо и с по-малко приеми действат високите потенции - 30 или 200 С. Ако обаче имате лекарство с по-ниска потенция и картината на вашите оплаквания съвпада с неговите особености, пак ще може да го използвате, но ще се наложи да се дава по-често, в зависимост от промяната в състоянието. С това отговарям на въпроси на читатели, които се интересуваха колко пъти да се взема лекарството.


Нагоре