« обратно към: Материя медика

13 декември 2011

Ная, naja - Naj.


трети семинар 1997 г  Хомеопатично общество

 

Лектор: Анджела Нийдхам




NAJA

И така Naja: Реших да започна с нея, защото е любимата ми змия. Кобра! Индийска кобра. В индийския епос ще видите нейният образ да се появява много често и има ролята на Бог. В древноиндийската култура един от най-важните богове е Бог Нага. Имат специален ден на служене на този Бог и в този ден не бива да се работи. Има легенда, която ни помага да видим някой от симптомите на Нага. Един селянин не знаел за деня, посветен на Нага, и излязъл да оре. Имало змия с нейните малки на полето и неговият плуг убил малките. Когато кобрата открила семейството си мъртво, тя убила човека, който го направил. Не само него, но и цялото му домочадие с изключение на една дъщеря, която живеела в друго село. Кобрата тръгнала и към другото село, за да убие и нея. Обаче тя била служителка на Бог Нага. И спазвала всички там ритуали и процедури. И така змията била удовлетворена и не я убила. Но й казала, че е убила нейното семейство и защо. А тя отговорила: Ти си убила семейството ми. Кажи ми някакво лекарство, с което те да могат да се съживят.

Вие можете да си представите, как тя го е изразила. Ако една змия дойде и ви каже, че цялото ви семейство е мъртво, вие как ще отговорите? Бихте ли казали “О, Боже какъв срам!” Какво бихте почувствали? Гняв - да. Скръб, отчаяние, отмъщение и т.н. Какво друго правите? (пауза) Да, гняв чувствате. Когато разберете, че цялото семейство е избито, чувствате, че е станала някаква грешка. Имало известен смисъл в това, което е направила змията. В края на краищата змийското семейство също било избито. Змията просто е направила само това, което е било направено и на нея. И така чувството, че нещо е направено погрешно, е една делюзия. Вие ще намерите за Кобра: болести от скръб, отчаяние; делюзията, че страдат по погрешка.

Това е ясно, че е бил много благороден Бог Нага и той дал на дъщерята някакъв вид нектар, за да съживи семейството, като казал да боготвори Бог Нага. Отбележете и друга характерна черта - пациентите, нуждаещи се от това лекарство, искат да си върнат на някой, който ги е наранил, но всъщност те не винаги го правят. Има много други легенди за кобра. Виждаме Вишну да почива върху кобра. Змии върху главите на владетели като корона. Също много кобра-истории, свързани с Буда и голямо представяне на змиите в индийското изкуство. И на много места не само в Индия виждаме, че почитането на кобрата и на Слънцето са свързани много често. Повечето змайски лекарства се влошават от слънце. Разбира се, историята за използването на змийската отрова е много, много отдавна. Използва се при треска, холера, асцит.

Има и такова поверие, че ако се погълне змийска отрова, това ще ги предпази от ухапване и смърт. Смята се, че това е лекарство за палиативно лечение при инопрерабилни раково болни. Използвано е при епилепсия, хорея, хемофилия и като външно прилагане за левкодермия. Винаги, когато искаме да разберем едно хомеопатично лекарство - разбира се, най-специфичните симптоми ще дойдат от доказванията. Но и физическите симптоми са много важни. И разбира се, много хора са били ухапани от змии, така че имаме доста клинична информация.

При Naja не е характерно хеморагично или септично усложняване след ухапване. Това е едно от големите различия с Lach. Тук по-често се срещат паралитични явления и отоци. След ухапването пациентът се чувства сънлив, интоксикиран, слабост в краката, не желаят да се мръднат. Рубриките “Сънливост, силна, непреодолима”, “Отпуснат като че ли е натровен”. След това изпитват обилно слюноотделяне и повръщане. Уста - саливация. Подуване и оток на ларинкса и ще намерим всички свързани с това рубрики и тези с ефектите от всичко това. “Реч, говор - бавно, неразбираем”, фъфли (uninteligable). Ще намерите много симптоми на езика - специфични за змийските лекарства. Има лека вариация.

Поради отока може да има и загуба на гласа. Симптомите слизат бавно надолу до парализа на дишането. След това сърцето - сърцебиене - до парализа и смърт. Всъщност кобрата не е толкова опасна змия, колкото ние си мислим. Ако ви ухапе и ако има отрова в ухапаното и нямате антисерум - вероятно ще умрете. Освен в случаите, когато някой отреже и отстрани отровата. Обаче кобрата не бърза да хапе. Има много други неща, които ще предприме преди да ви ухапе. Дори тогава, едно проучване върху многобройни ухапвания показва, че само в половината от случаите имало отровно ухапване.

Те хапят - без да пускат отрова. Има доста истории свързани не само с Кобра, така че не е ясно дали хората ще умрат, от змията или от страх. Има хора, които са оживяли и без лечение, след ухапване, защото не са се страхували. А също така хора са умирали при положение, че не са били ухапани отровно. Най-известната история е за човек, ухапан от черна мамба в Сахара. (Съвет - не шофирайте сами в Сахара). И така той  развил цялата ранна симптоматика, знаел, че скоро ще колабира, но знаел, че може да умре и от дехидратация. Така че бързо преди да колабира, източил водата от радиатора и я сложил в контейнер близко до устата си и легнал в сянката под колата.

Той си мислел “Не е толкова ужасно да умреш, но аз възнамерямам да оживея”. Влизайки и излизайки от съзнание, отпивайки от водата - когато можел - до три дни и нощи, след което той започнал да се чувства по-добре. Намерил достатъчно енергия да се качи отново в колата и да кара колата до нейната смърт, защото източил всичката вода. И той оживял. Повечето хора имат много по-голям страх от змии, отколкото те са опасни. И ние трябва да помислим тук, защо това е така. Какво представя змията, че толкова много да ни плаши? Защо е символът на медицината? Виждаме го като символ и на сексуалността, на контрола на ума върху инстинктите. Често се появява в древните религии. А каква е ролята на змията в Стария завет?

Отговор   -   Това е жезълът на Мойсей.

Анджела - Имам предвид Адам и Ева, генезис глава втора, човешките същества току-що са започнали да се разхождат невинни в Рая. Не знаели разлика между добро и зло и им била дадена една заповед да не ядат от дървото на познанието. И тогава идва змията, не като страховита фигура, а на красотата и на сладкодумието и казва на жената: “Защо са ви казали, че не трябва да ядете от този прекрасен плод?” Ева казала “Ще умрем.”, “Не, не това не е вярно. Яжте от това и ще бъдете мъдри като Боговете”. (смях) И, разбира се, тя си хапнала. След това пристига Адам. “ Какво правиш?”, “Змията ми каза да го опитам, хубаво е, така че и ти пробвай!”  Какво е странното в тази история? Оттогава насам все жената се обвинява. Бог пристига, разхождайки сe в градината.

Двамата се крият. Защо се крият? Да, защото те открили, че нещо не е в ред, защото те почувствали срам от това, че са голи. Това е първото, нещо което те открили. А Бог попитал, кой ви каза? И мъжът веднага отговорил. “Това е нейна грешка, тя ми каза да ям и аз ядох.” . И оттогава все се казва, че жената е слабата фигура, която не издържа на изкушенията. Но, ако аз познавам двама души и ако аз исках да ги изкуша - да направят нещо и ако аз бях също толкова силна, колкото този образ на змията, но ако исках да говоря само на единия от тях, кой бих избрала? По-силния или по-слабия? Разбира се, че бих избрала по-силния. Защото, ако убедя по-слабия, той няма да може да убеди по-силния. Как може едно по-слабо нещо да убеди нещо по-силно? Така, че аз ще убедя по-силния и след това той ще свърши моята работа.

Цялата тази история е да се обърнат нещата с краката нагоре. Но само за английския, защото змия е в мъжки род. В българския език е нормално. В много стари истории - Вавилонската култура, например, змията е като богиня Лилит. Но това е едно малко по-различно представяне на жената. Като сексапилна - в силния смисъл. Цялата тази история беше, за да се проследи разбирането за това какво е добро и какво не за човешката раса. Развиването на идеята относно нашата сексуалност. Тя сама по себе си зло ли е? Но има много силна дебела нишка през много религии, която казва, че е зло, защото принадлежи към нашата животинска природа. И кой може да се издигне над това и да стане чисто интелектуално и духовно същество. Обаче това правилно ли е? Какво се случва с тези, които се опитват да живеят като интелектуални и духовни същества и потискат своята сексуалност? Аз не мога да живея така.

Те отричат един аспект от нас. Отричат част от себе си. Те са непълноценни човешки същества. Ние не сме просто ум и дух, а също и тела (животни). Може би един ден ще бъдем ум и дух - не знам, но сега тук аз съм същество и съм и животно. И, разбира се, всичко това е едно разделяне - против себе си. Ние делим себе си на две неща. И казваме добро - зло. Ние не правим само това със змийския образ, а също и с Анимус и Анима - мъжко-женския принцип, на по-дълбоко ниво. Всеки от нас има мъжко и женско начало. Сега използвам терминология на Юнг. Но Юнг изяснява неща, които могат да се срещнат в митологията преди хиляди години. Това не е ново - той просто го класифицира. Това вътрешно деление може да се изрази на Анимус и Анима. Ние се опитваме да потиснем вътрешно част от нашата личност, обаче се проваляме. Някой сънувал: В този сън тя лежала в банята, чула някой да се разхожда из кухнята.

Веднага се втурнала гола в кухнята, за да види кой е там. Първото нещо, което трябва да забележим - гола; това е сън, разбира се. Това, което вижда е  мъж, който веднага се опитва да я нападне с нож. Чувството и в съня, независимо че се виждал нож, било, че искал да я изнасили - може би после да я убие, но първо да я изнасили. И така тя взела нож и го убила - много лесно и бързо. И така тя имала този мъж вече умрял на пода. И си мислела, че трябва да направи нещо. Обажда се в полицията. “Ало току-що убих един мъж, който се опита да ме изнасили, бихте ли дошли да си го приберете”. Полицията пристигнала толкова бързо, че сякаш стояла отвън.

И те погледнали на пода и казали: “Много ви благодарим. Ние търсим този човек отдавна. Той е търсен за много убийства и изнасилвания. Благодарим ви, че го убихте. Повече не трябва за нищо да се притесняване”. И напуснали с тялото. Пациентката се събужда. След няколко нощи имала друг сън. Този път е сама в стаята с мъж. Стаята е пълна с оръжие. Тя знае, че е много важно да убие този човек. Първо, защото, ако тя не го направи, той ще я убие. И второ, защото той е много опасен и е по-добре да го няма на земята.

Тя опитва много различни начини да го убие. Също и той нея. Но изглежда той е доста труден за убиване. Тя го реже на парчета - той пак става цял. Застрелва го - той пада и пак става. Накрая тя вижда голяма картечница и бр-р-р-р - изпразва целия пълнител, а той започва да повръща. Толкова много, че стаята започва да се пълни с повръщано. Ясно е, че той умира. В този момент тя се сеща, че жена му е в другата стая. Тя смята, че трябва да й съобщи какво се случва, за да може тя да си вземе сбогом. Казала й: “Аз убих мъжът ви, той почти умира, бихте ли искали да се простите с него?” Съпругата казва “Аз разбирам, че той имаше нужда да бъде убит.

Предполагам, че ще трябва да му кажа сбогом.” И тогава сънуващата започва да чисти стаята от повръщаното, защото тя почувствала, че тя е предизвикала целия този боклук и e неин дълг да го почисти. Много шокираща история. Виждаме една възможна интерпретация. Но това е интерпретацията на Юнг. Не означава, че е правилна. Но тази интепретация е помогнала на пациентката. Тази жена е имала много силен Анимус, но Анима е виждал това като нещо лошо. Затова е искала да го убие. И вижда това като нещо извън обществото. Но обществото би видяло в това нещо добро. То не обича жените да са мъжкарани. Ние можем да видим и много други неща в този сън.

Можем да видим борба между доброто и злото. Това е силен аспект при змиите. Рубриката антагонизъм със себе си, воля, противоречие - Абсолютният център е битката между любов и омраза. Но това  може да бъде видяно и в силно чувство за дълг и провалът в изпълнението на дълга. Това го виждаме в цялостното поведение. Ако кобрата е в състояние на уплаха - тя се изправя и си разширява шията. Всички сме я виждали в тази настръхнала позиция. Кобрата предупреждава. Предполага се, че ще избягате. Ако това не върши работа, тя започва да се държи, като че се бие. Такива удрящи, стрелкащи движения. Но можете да забележите, че устата й е затворена.

Все още предупреждава. Ако това не е достатъчно - тогава се обръща с гръб и показва обратната страна, която е много страшна - като огромно заплашващо лице. И ако и това не подейства, тя все още пак няма да ухапе. Може да се опита тя да избяга, но може да се преструва, че е умряла. Сега можем да видим и основната разлика между Lach. и Naja. Тук я няма тази агресивност. Те не  отговарят истински, когато са атакувани. Те искат, но имат прекалено силно чувство за дълг и това може да им пречи да го направят. Тези два аспекта причиняват объркването в тях. В един сън, както видяхме в предишните, тези два аспекта действат. Потиснатите наяве чувства се явяват в сънищата. Защото подсъзнанието трябва да се справи точно с потиснатия аспект.

В реалността, ако ние трябва да сме здрави, е необходимо  да балансираме и двата аспекта. Не е вярно, че подлежащият е правилният и трябва да излезе отгоре - независимо, че в хода на лечението това може да бъде необходимо. Но в края на крайщата тези два аспекта трябва да се научат да работят заедно. Можем да използваме и други образи - светлина и мрак. Разбира се, и тук имаме доста митология, която казва, че светлината е добро, а мракът - лошо. И ние виждаме колко често пациенти се страхуват от мрака. И едно от най-големите лекарства, което  има страх от тъмнината, някой знае ли кое е? Stramonium, разбира се.

Има голяма прилика между него и змийските лекарства. Той принадлежи към групата на растителните лекарства, която има тесни връзки със змийските лекарства. Но отново този антагонизъм между светлина и мрак. Отново антагонизъм във вярванията, че нещо е добро, друго зло. И неспособност да се разбере, какво всъщност представлява тази тъмна страна в нашата природа. И така ние имаме истории от Библията. За крадеца или убиеца, който върви в мрака, за да могат неговите дела да не се забелязват. И доброто се отъждествява със светилника, който стои върху долапа и осветява и се вижда от всички. Това е само половината от историята.

Мракът е около смъртта. Тъмнината в матката и тъмнината в гроба. Има известно стихотворение в  Англия, което сравнява аспектите на раждането и смъртта. Това са двете страни на аспекта на мрака, както има и два аспекта на светлината. Най-светлата и най-силната е огънят. Но огънят убива - и все пак не можем да живеем без него. И много често елементът на огъня ще се вижда в сънищата на пациенти, имащи нужда от змийско лекарство. Те са отново за страст, сексуалност, гняв и изгарящи чувства на възмущение.

Пациентите ще сънуват всичко това, но в реалния си живот няма да правят нищо подобно. Всъщност те са меки и отстъпчиви във живота си. По този  начин те потискат огъня в себе си. Ще наблюдавате, че има много лекарства в рубриката - болести от потиснат гняв. Същите ще ги намерите и в рубриката - сънища за огън. Също така сънища или делюзии и страх от огън. Също така могат да бъдат и рубрики за потиснати емоции. Истинските змии се ужасяват от огъня. Това, което имаме, е силно раздвояване - дуализъм между силни емоции и тази голяма мекота и чувство за дълг у пациента. Объркване спрямо собствената си идентичност. Мисли за два влака.

Шанкаран е направил едно доказване на Naja и е имал следния сън: Той е провел много краткосрочни доказвания, които нарича доказване чрез сънища. Тези доказвания дават есенцията на лекарството. Този, който ще доказва, взема само една доза и след това докладва, какъв сън е имал. И понеже тези са краткосрочни доказвания, за да има достатъчно достоверни резултати, трябва да се проведе върху достатъчно много хора. При един такъв случай е бил докладван следният сън: “Имах празник с мой приятел.

Бяхме на гости. Внезапно посред нощ собственикът на къщата ни събуди. ‘Вие не може да останете тук. Събирайте си багажа и излизайте!’ Разбира се, те много се стреснали, объркали и ядосали от всичко това, но домакинята настоявала и така те си събрали нещата и излезли. Но докато напускали домакинята паднала и си наранила крака. И извикала на тази, която сънувала: ‘Ела, помогни ми, защото съм наранена!’ Тази, която сънувала, била доктор и тя почувствала, че това е неин дълг. Обаче всичко, което се случило я накарало да няма никакво желание да направи това. Искало й се да каже ‘Заслужи си го’. Хак ти е. Това е много добър пример за централното чувство при Naja. Нашето разбиране за Naja. Ще разгледаме един български случай, който много добре се е повлиял. В него ще видим регистрирани много добре модалностите и останалите симптоми.

Случай

Пациентката е 55-годишна жена. Дотогава непрекъснато е страдала от сърдечни проблеми. Когато тя е имала симптоми, пулсът е стигал до 240 уд./мин. Оставала без дъх. Чувала шумове в гръдния си кош при дишане с пароксизмално възникващо сърцебиене. Тези кризи се появявали без видима причина, но особено при събуждане и когато седяла. Тя е слаба, има нещо точно във външния й вид - прецизно. Чувства умора при изкачване по стълби. Диагноза - митрална стеноза с аневризъм на аортата, с калцификати. Тя приема много лекарства.

Минала анамнеза: Проблеми със зрението след гентамицин, което не е типично, защото той засяга слуха. Астигматизъм. Трудности като дете да чете от черната дъска. Сега има 20 диоптъра. Има история на язва на стомаха, която се подобрява от сладко и глад. Много проблеми със съня. Дълго не заспива и спи много леко, често се буди особено в 3 и 5. Съобщава за хроничен фарингит, който е по-зле сутрин при събуждане и тя покашля. Пясък в жлъчката и бъбреците. Хистеректомирана на 40 г. поради миома с тежки кръвоизливи. Мензисът спрял внезапно около менопаузата без проблеми. Никога не бил болезнен. Болки в гръбнака. Обича плодове и зеленчуци. Студени неща. Газирани напитки - влошават фарингита. Проблеми със жлъчката. Има двама сина. Аборт, между двете раждания. Обича да има гости, но много се тревожи, когато нейното семейство й дойде на гости.

Иска всичко да приготви  точно, да предвиди всичко. Тя се притеснява, че не е като другите хора, заради сърдечните й проблеми. В миналото тя е страдала от менингизъм. Оттогава има слаба памет и чувства, че не може да говори като нормален човек. Но това не е било очевидно по време на интервюто. Страхува се да не бъде нападната в тъмного. Силен страх от смъртта. Чете по улицата всички некролози и ги отнася към себе си. Казва си: “Аз ще бъда следващата.” Много проблеми в брака. Скандали с мъжа. Той е пробвал 4 пъти опити за самоубийство. В миналото тя е хвърляла разни работи по него. Това, което я вбесява, е, че нещата не се правят както трябва. Плаче от гняв.

Тя може да критикува само близките си. Ядосва се в работата си, защото отново вижда неща, които не се правят както трябва. Но не може да изрази този гняв. Много дисциплинирана, но често плаче лесно - на филми, когато нещата не стават така, както тя мисли. Трудно приела смъртта на родителите си и тогава имала менингизъм - след грип. След това лесно започнала да забравя. Не може да приеме критика от други, но непрекъснато чувства, че трябва да обяснява, защо е направила така. Родителите също се карали доста - особено баща й. Тя работи като медицинска сестра. Влошава се от слънце. Хипотония. Обича студена стая и легло, независимо че не е топлокръвна. Поти се лесно, включително и от емоции. Отвратена е от секса, но това е поради поведението на мъжа й.

Постоянно се чувства напрегната, че нещо лошо ще  се случи с нея или децата й, особено когато закъснеят или се разболеят. Забравя всичко, което знае, защото тя е детска сестра. Обичайно те се паникьосват, когато собствените им деца се разболеят. Обича да чете, но е открила, че забравя това, което чете. Не може да говори пред група хора. Забравяла какво иска да каже от тревога. Дразни се от шум. Гладуването общо я подобрява. Най-важното нещо в живота й са децата. Не прави контакти много лесно. Обича да бъде сама, но има близки приятели. Чувства се по-добре от движение. Тя трябва да прави нещо. Тя чувства, че трябва да свърши всичката работа и никой не й помага.

Направих компютърна реперторизация на случая и, разбира се, излезе Lach., което на мен ми говори за змия, но в никакъв случай тази жена не беше Lach. След това попитах компютъра да ми покаже всички малки лекарства в случая и тези, които имаха най-необичайните симптоми и тогава се появи Naja. Разбира се, това може да бъде направено и по други начини и да се открие по друг начин. Аз използвах 18 симптома, което е твърде много. Но това, е защото го направих като упражнение. Lach беше в 14 от тях, а Naja в 7. Обаче Lach се среща десет пъти повече в Реперториума отколкото Naja. Самият факт, че тя се среща толкова  често тук като малко лекарство, е сигнал. И така нека да анализираме. Какво можем да кажем за змиите най-общо:

Атрактивни и общителни. Може да  има елемент на състезателност и злоба.

Но всички тези характеристики  някак си са потиснати в Naja, поради тяхното достойнство и чувство за дълг.

Виждаме отговорността. Възможно - потайност. Чувството, че е сбъркала. Виждате, че тази жена се е ядосвала и хвърляла предмети срещу мъжа си. Но в повечето ситуации тя е чувствала гняв, който не е бил проявяван. Казва, че има отвращение към секса. Ние вече говорихме за връзката между сексуалността и змийте. Тя казва, че това е поради поведението на мъжа й. А важното е тук, че това е доброволна информация. Аз не обичам да питам пациентите си още от първия път за секса. Освен в случаите, когато е абсолютно наложително. Всъщност снемането на случая много пъти наподобява ситуация, в която хомеопата гледа през една малка дупка.

И ако започнем да докосваме чувствителни за пациента теми, ние трябва да знаем защо го правим. Дали в действителност се нуждаем от тази информация, за да установим дадено лекарство, или е наше собствено желание да изследваме тази сфера. Особено ако пациентът е от противоположния пол. Ние трябва да уважаваме пациентите си. И може би, въпроси около секса не бива да задаваме на човек, който-току що сме срещнали, или може би, трябва да съобщим на пациента, че ако се наложи да задаваме такива въпроси, ще трябва и да обясним защо. Но истина е, че много често можем да предписваме и без тази информация. Но разбира се, когато става въпрос за доброволна информация от пациентите, това е нещо различно. И разбира се, всяка  информация, която пациента доброволно предостави без да го питаме, е много ценна.Разбира се, ако аз ви питам -

Обичаш ли секс? Вероятно ще почувствате, че трябва да кажете да или не. И ако например отговорите “да” - имам ли право да си запиша - желае секс и да го приема като много силен симптом. Правилно ли е това? Разбира се, не. Това не ви казва нищо. Има много сфери, в които трябва да внимаваме от този сорт. Особено ситуации, които изискват “да” или “не” отговори. Вдигнете си ръцете тези, които обичате сладко. (те си ги вдигнаха предварително - сигурно очакваха другия въпрос - спонтанен смях) Е сега значи за всички вас трябва ли да сложим рубриката: Храна, сладко, желае - не разбира се. Нищо патологично няма в това да харесваш сладко. Това дори не е някакъв тип необичайно. Ако обаче по някакъв начин съобщите доброволна информация “О, аз умирам за нещо сладко”, тогава това е интересно.

Ако задавам отворени въпроси “Имате ли някакви желания за храни” и вие веднага ще отговорите - “да, сладко” - това също е доста силно. Но, ако ви задам този общ въпрос и вашият отговор е “Ами не знам, нищо специално” и аз продължавам да настоявам “Хайде, трябва да има нещо! “Предпочитате ли сладко или солено, или кисело?” Вие отговаряте “Ами, обичам сладко, но и солено, кисело..” Имам ли полезен симптом? Не! Със секса не е по-различно. Но тази жена ми каза, че тя не обича секса заради поведението на мъжа си. Което на ми показва мен, че сексуалният елемент в живота й е нещо, от което тя се интересува. Тя също е имала увството, че е използвана. Тя чувства, че са имали погрешно действие спрямо нея. Тя изпитва подобно чувство и спрямо колегите си на работа. Те не правят нещата както трябва - оставят я тя да ги направи. Също казва, че се ядосва, когато нещата не се правят както трябва. И така ние виждаме, че тя има силно чувство, че нещата се правят по погрешен начин.

Има чувството, че е наранена от семейството, от колегите си. Има силно чувство за дълг. Тя смята, че другите не изпълняват дълга си и всъщност тя трябва да го направи заради тях. Но тя чувства  известно възмущение от това. Силно чувство за тревожност особено за нейните деца. Доста задържа вниманието си върху смъртта. Зацикля на темата смърт. Мисли много за нейното събствено умиране. Забелязва всички тези некролози и отново зацикля. И времето, когато най-силно се страхува от смъртта, е времето на нейните сърдечни кризи. В този случай ние не виждаме категоричния антагонизъм със себе си. Нито виждаме т.нар. деперсонализация - тази липса на самочувствие на собствена стойност, което е типично за Naja. Трябва да запомним, че не може да се очаква да се видят всички симптоми на дадено лекарство у един пациент. Ако това стане - той ще е умрял. Но няма много мъртъвци, които идват при нас.

В края на краищата ние не сме Христос, така че не можем да съжаляваме мъртъвците. Можем обаче да ги връщаме от състояния, близки до смъртта. Разбира се,  всички лакарства имат една последователсност - през които стадии пациентът се влошава постепенно, но картината остава в рамките на това лекарство. Симптоми като антагонизъм във волята, липса на самочувствие  започват да стават по-скоро умствени, отколкото емоционални, но тази  пациентка не е толкова болна още. Тя изразява болестта си с доста физически  симптоми. Все още е в състояние да изрази емоциите си - плаче лесно, което отново е симптом. Тя често не иска да говори, защото чувства, че не може да говори като нормален човек. Това нежелание е също една характеристика на Naja.

Това е точно обратното, което виждаме у Lach. Във всяко лекарство съществува полярност. И като противоположната полярност у Lach. можем да видим мълчаливост, а в Haja - приказливост. Но при някой пациенти в остри състояния най-често имаме делирна приказливост. Тя има известно подценяване, казва, че не е като другите. Това са две различни неща - какво другите мислат за нея. “Аз не съм като другите, аз съм по-добра”, или” “Аз не съм като другите, аз съм по-зле, по-долу от тях.” Ясно е, че става въпрос за втория момент. “Имам сърдечни проблеми - не мога да мисля, не мога да помня - аз съм неудачник.” Чувството за несполука е много характерно за Naja.

Също тук се забелазва желание за активност и се подобрява от движение. Сърцето й се подобрява от движение, което е странно, нали. Защото тя има сериозна сърдечна патология. Очаква се, че трябва да има повече патология, когато се движи. Това се вижда например, от факта, че тя се изморява при изкачване на стъпала. Странното е, че тя получава тежките си кризи когато седи, когато почива. И тя открива, че движението може да й помогне. Naja се подобряват от движение и изобщо да вършат някаква работа, защото те не мислят колко са нещастни. Могат да бъдат неспокойни от болка, но основно това е желание да бъдат заети.

Рубриката е “Oсcupation amm.” - “Подобрява се от заетост”, “ Work, desire for.” - “Желание за работа”.

Сега физически симптоми. Отбележете си модалностите, които се повтарят. Събужда се в 3. Влошаване при събуждане. Фарингитът се влошава при събуждане - това е змийски симптом, че техните оплаквания се развиват по време и се влошават при събуждане от сън. Центърът на физическата патология е сърцето. Ако пациента показва съвсем ясна категорична диагноза или патология, трябва да знаете, че лекарството ще има точно отношение и ще покрива тази диагноза. И това съвсем не означава, че изхождайки от тази диагноза, бързо да открием лекарството и да лепнем етикета с нашето хомеопатично лекарство, защото има твърде много лекарства в Реперториума, които покриват две диагнози, но те не са рубрики, на които може да се разчита много.

Но в този случай например, дори, ако направите така, вие пак ще откриете Naja. Рубриката е “Chest, murmurs valvula” “Гръден кош, шумове, валвула”, “Chest, aneurisma” - “Гръден кош - аневризъм”. Naja има много сърдечни проблеми, особено отнасящи се до увреждане на клапите. Но по-полезни тук са физическите симптоми, които тя изпитва, отколкото тези категорични диагнози. “Paroxismal palpitation” - “Пароксизмално сърцебиене”. За Naja се говори, че те остават безмълвни от това сърцебиене. Освен това тя съобщава за доста проблеми, свързани дишането. Сърдечната астма може да бъде една патология и тук отново Naja излиза на предно място. Можем да проследем в един клиничен случай на отровно ухапване от Naja, как симптомите прогресират, докато се стигне до парализа на сърцето. Има ниско кръвно налягане - също много характерно за Naja. Lach. обикновено има високо кръвно.

Други змийски лекарства с ниско кръвно са Elaps и Vipera. Разбира се, и тук трябва да помним за полярността. Всяко лекарство има действие и реакция. Двете страни на монетата, което означава противоположни симптоми. Разбира се, това трябва да е вярно, защото това, което причинява - то лекува. Разбира се, ако аз взема много Naja, кръвното ми ще падне. Следователно, ако имам ниско кръвно, Naja може да го излекува и да го повиши. Разбира се, тук важи и обратната ситуация, особено, когато има сърдечно стягане с разпространяване в лявата ръка, лично аз съм го използвала много пъти, върши работа чудесно. Ако останалата част от характеристиката пасва на картината на Naja, може да го използвате и за високо и за ниско кръвно. Отсъствието на симптом не изключва лекарството.

Няма да  се откажете да дадете на пациент Naja, ако той изобщо не съобщава за кръвното си налягане. Най-важното е дали пациентът има важните централни симптоми. И така, дадохме й Naja и я видяхме след два месеца. Не е имала нито една криза. Подобрен сън. Много по-малко се страхува да не бъде нападната в тъмното. Общо е много по-малко тревожна. Но все още се притеснява за паметта си. Има болки в гърба. Все още могат да се чуят екстрасистоли, но като цяло се чувства по-добре. Справя се значително по-добре, когато има гостиq с чувството си за дълг и т.н. Разбира се, ние не можем да очакваме да я излекуваме от сърдечното й заболяване за два месеца. Но за първоначален отговор това е много добре.

Студентът вече се е дипломирал и си е поел пациентката, така че нищо чудно тя да продължава да се подобрява. Тук има някои други рубрики, които аз взех. Няколко за смъртта. “Delusions, die, she was about to” - “Делюзия, че е на път да умре”. Защото тя си е казвала, като е гледала некролозите “Аз съм следващата”. Lach. присъства в тази рубрика, а Naja не. Аз мисля, че това е змийски симптом. Също така взех. “Delusions, dead person sees” - “Делюзия, че вижда мъртъвци” - това е много силен симптом за Lach., но общо е признат и като змийски симптом. Но взимането на този симптом беше интерпретация. Тези некролози означава, че тя непрекъснато гледа мъртъвци и как те непрекъснато се разкарват наоколо. Много често откриваме, че няма рубрика точно каквото ни казва пациентът. Ние трябва да открием дали разбираме рубриките, която е най-близка до това, каквото ни казва пациента.

Разбира се, много по-добре е ако намерим рубрика, която точно покрива това, което ни казва. Вие може да не се съгласите с мен в тази конкретна интепретация. Аз взех също и “Death, thoughs of” - “Смърт, мисли за”. Това е силен Lach. симптом. Сигурна съм, че е змийски. Взех “Fear of death” - “Стрaх от смъртта”. Naja присъства тук. Също взех малка рубрика “Fear, death, heart, simptoms of” - “Страх от смъртта при сърдечни проблеми” - тук присъстват 4 лекарства, включително Naja. Намерих други рубрики, където също присъстваше Naja, а Lach. липсваше. “Delusions, neglected he is” - “Делюзия, че е пренебрегнат.” Това е Naja, а не Lach. симптом. Също “Delusions, wrong everything is” - “Делюзия, че всичко е погрешно”. Също голямата рубрика “Confidence, want of self” - “Липса на самочувствие” и една много малка рубрика “Чувства се неудачник” - “Confidenсe, failure, feels himself a”. Виждате, че всичко това е характерно за Naja, по което се различава от другите змийски лекарства, заедно с чувството за дълг “Delusions, duty neglected has” - “Делюзия, че е пренебрегнал дълга си” - малка рубрика.

И поради този аспект на Naja, това чувство за провал, неудача, подценяване, някой пациенти могат да имат и мисли за самоубийство. То обикновено ще бъде изразено само в техните сънища. Да сънуваш самоубийство, означава интернализиран гняв. Поради това, че не можем да изразим гнева си, ние го обръщаме навътре и разрушаваме себе си. Също така виждаме сънища за убийство. Сънищата показват това, което  е било потиснато. Често това е гняв от детство, поради неудачност в емоционалната връзка с майката. Змиите не се грижат за децата си. Млекопитаещите го правят, но змиите ги оставят сами. И  тази  характеристика на животното рефлектира върху поведението на пациента тип Naja. Също така, има рубрика “Aversion mothers milk” - “Отвращене към майчиното мляко”, което отново може да бъде един неуспех в отношението между майката и бебето в ранна възраст, което разбира се, може да доведе до чувство на потиснат гняв, до чувство, като да бъдеш пренебрегнат.

И, разбира се, че всичко е погрешно, и, разбира се, че е неудачник. Може да има проблеми в резултат на отхвърляне от майката в ранна възраст. Нуждата от това лекарство може да се предизвика и от някаква ситуация по-късно в живота. Първия случай лекарството може да се окаже единственото, от което изобщо да имат нужда. Ако един пациент има нужда  от Naja на 54 г. и ако проучим елементите на случая и открием, че причината се крие от 8-месечна възраст или вътреутробното им развитие, и ако дори тогава те са показвали Naja симптоми, тогава бихме могли да очакваме, че Naja е лекарството за много дълбоките техни нива, и да се  очаква Naja да работи през целият им живот. Това важи за всички лекарства. Но в интерес на истината, това не се случва твърде често.

Истината е, че повечето от нас проявяват нещата, които се случват с тях, което пък ни тласка в различни стадии, което пък означава, че лекарствената картина се променя, т.е. нуждата от лекарства се променя. И без съмнение това е много по-вярно днес, отколкото преди. Начинът, по който живеем днес, предполага много по-бързо да се сменят лекарствата, отколкото в миналото. Естеството на лекарствата, които взимаме много пъти - антибиотици, стероиди и т.н., много често тласкат случая в различна посока и така се получават слоеве от патология, които трябва да се отстраняват един след друг. Нашата храна вече не е природна, въпреки, че вашата тук е по-естествена, отколкото в Англия. Но така или иначе ядете много пръскани с изкуствени торове зеленчуци и плодове.

Месото, което ядете, е от животни, които са хранени с антибиотици и други вещества, вредни за човека. Ако живеете на село и си отглеждане собствени зеленчуци и да си отглеждате и убивате собствените си овце се очаква, че ще произвеждате много по-точни и по-ясни лекарствени картини. Ако аз би трябвало да ям месо в Англия, (трябва да кажа, че никога не съм вземала антибиотици, стероиди, хормони и т.н.), то тогава мога да кажа, че си ги ям всеки ден с това месо. Защото това е, с което се хранят животните. А въздуха, който дишаме, по-скоро когато сме в София, отколкото тук. Водата, която пием. Особено след ядрените опити, когато ядрото на въглерода и водорода са променени. Живота, който водим, е пълен с много изкуствени стресове. И аз не мисля, че става въпрос само за нещата, от които се оплакваме, но също така и това, на което се наслаждаваме. Всъщност ние какво правим?

Седим и гледаме телевизия.  От какво е направена телевизионната картина? Всичко това нашият мозък трябва да го преработи в картина. Бам... бам... надбягване с коли и т.н., през цялото това време получаваме стрес. Гледате реклами, които ви показват, че не можете да живеете без това или онова. След това новини - говорят за глад, войни, политически скандали и тогава ни стяга сърцето от някаква си там любовна мелодрама, когато сълзите неволно капят по нашите бузи, когато най-накрая ги виждаме той и тя да се разхождат щастливи под луната.

Господи! Какво правим със себе си? Всичко това е да изживяваме изкуствения живот на другите. Да претоварваме съзнанието си със всичките тези идеи и т.н. Кои сме ние? Накрая на тази телевизионна вечер, вероятно не знаем, дали сме войник или любовник, добра или лоша майка, бедни или богати, тук или там. Ханеман е казвал на пациентите си да не четат книги, когато са били на лекарство, защото това е било твърде стимулиращо и може да се намеси в лечебния процес.

Един Бог знае, какво би казал, ако знаеше, че се гледа телевизия сега. Можете ли да си представите да забраните на пациентите си да гледат телевизия. В края на краищата цялата тази телевизионна история е част от истинския ви живот и то в действителност се случва. И, разбира се, част от този истински стрес може да предизвика една лекарствена картина. Индийските хомеопати описват  Naja като синдрома на снахата. Това може да важи и за България, защото много често младоженката живее със свекървата, която доминира. Тя пък е възпитана да упражни респект спрямо свекървата. И чувства, че трябва да изпълнява дълга си в този дом. Но, разбира се, тя вътрешно чувства целия този гняв и негодувание. И като край виждаме назряването на конфликта вътре в нея, за който говорихме.

Тя чувства, че пренебрегва дълга си, но също че и тя е пренебрегната и наранена. Зацикля на тази тема. Започва да става стеснителна и нерешителна. И накрая ще видите тоталнато разрушаване на волята в това противоречие. Може да изпадне в състояние на пълно отчаяние и отвращение от живота. Аз бях много заинтересована при наблюдаването на Naja в България. Започнах да търся по-специфичните черти. Ситуацията, която имате в тази страна, наистина може да ви накара да чувствате, че всичко е погрешно. Че и вие сте сбъркали също.

Или, че с вас е постъпено погрешно. Също вие сте учени и възпитавани да имате чувство за дълг спрямо вашата общност и ето тези две неща ви тласкат към две противоположни посоки. И резултатът е нерешителност и липса на самочувствие. Всички змийски лекарства имат връзка с използването на езика. Например Lach. е известна с това, че  изучават лесно чужди езици. Аз мисля, че това важи и за другите змийски лекарства. Мисля, че вие сте хора, които сте добри в изучаването на чужди езици. Но аз също мисля, че вие сте много приказливи. И, когато си приказвате, често звучите гневно и сякаш се карате. Но това е ....друга тема.

Нагоре