« обратно към: Материя медика

05 май 2014

Хомеопатичен тип "Натриум Мур"

Тази статия е информативна  и не може да служи за самолечение , консултирайте се с класически хомеопат!


Доц.д-р Станка Михалкова


Nat mur.jpgГолямото хомеопатично лекарство Natrium muriaticum(натриев хлорид) е приготвено от обикновена готварска сол. Хората от този тип са затворени и потайни. Те не споделят чувствата си, а ги потискат в себе си. Основната идея е солта, скрита дълбоко под земята. При изучаване на хомеопатичните типове се открива изненадваща аналогия между качествата на веществото, от което е направено лекарството и особеностите на съответния тип на психическо и физическо ниво.


Най-сигурният критерий, че сме открили подходящото лекарство е когато то съответства не само на физическите оплаквания, но и на общите особености и психичната картина на съответния човек.


ПСИХИЧЕСКИ ОСОБЕНОСТИ . Трудно изразяват емоциите си. Потайни са. Не споделят всичко дори с най-близките си хора. Не занимават другите с проблемите си. В компания не обичат да са център на внимание. Общуват с околните по-скоро на социално, отколкото на емоционално ниво. Трудно плачат и затова като заместител на сълзите могат да “капят” отнякъде – хронична хрема, с воден секрет, сенна хрема, сълзене на очите, изпотяване на дланите и др.

Не обичат да клюкарстват. Много са раними и ако ги обидите не забравят това. Често използват думата”мразя”. Не обичат да ги утешават. Искат с всичко да се справят сами. Имат много силно развито чувство за отговорност – за работата, за своето семейство, за всичкао , с което са се заели. Те са много загрижени родители но не показват любовта си. Трудно се сприятеляват. Обичат да бъдат сами. Дисциплинирани са и сами си поставят доста ограничения.

Перфекционалисти - достигат върха, но не говорят за това. Могат да се влюбят в недостъпни хора. Способни са дълго да обичат човек, който е далече от тях. Отпускат се и изразяват чувствата си след употреба на алкохол. Дълго и неутешимо страдат при загуба на близък човек. Това лекарство е едно от главните при болести от скръб и от изоставяне. Скръбта им е много дълбока и може да предизвика не само психически, но и различни физически симптоми.

Могат да имат страх от затворено пространство, високо. Силен страх от крадци. След обида могат да имат безсъние. Много обичат музика. Любим инструмент им е пианото. Могат де се разболеят от скръб, от разочарование в любовта, от измама, от укори. След като вземат Natrium muriaticum те отново ще възвърнат психическото си равновесие и ще преработят случилото се.


ДЕТЕТО НАТРИУМ МУР e с добро поведение и често e по-зряло от възрастта си. Прилича на “малък възрастен”. Има силна чувствителност и е много уязвимо. Предпочита да бъде само със скръбта и отминава безмлъвно милувките на родителите си Много е отговорно за своята работа и семейни задължения. Дори като юноша има същата чувствителност и неспособност да приеме помощ за решаване на своите проблеми. Може да прибегне да използване на дрога за да се бори с болката на емоционално ниво.


ОБЩА ХАРАКТЕРИСТИКА. Имат сериозен вид. Слаби, въпреки че се хранят добре. Кожата може да бъде бледа и финна с прозиращи сини вени. На горния клепач на очите могат да имат линия, която го разполовява и красива линия под границата на долния клепач. Тънък врат. Много сухи - суха кожа, изпръхнали устни, понякога сухота в очите. При жените – сухота на влагалището при полов акт. Не обичат водата ( солта се разтваря във вода). Могат да имат цепнатина по средата на горната или долната устна. Усещане за буца в гърлото.

Отношението им към солта може да бъде в двете крайности - много да обичат сол и винаги да си добавят в яденето или да ядат безсолно. Мразят тлъсто. Непоносимост към шум, светлина и дим. Хронична умора. Общо влошаване при излагане на слънце. Влошаване между 10 и 11 часа сутрин. Солен вкус в устата. Повечето са топлокръвни и се влошават от топлина, но може да има и зиморничави. Периодичност на оплакванията. Например – периодично вдигане на температура. Тикове и тремор – на лицето или главата. Поза за спане – на ляво. Сънища за разбойници.


ФИЗИЧЕСКИ СИМПТОМИ.

Глава – пулсиращо главоболие като удар с малки чукчета. Мигрена. Главоболието се влошава от слънце, от напрежение на очите при умствена работа. Преди главоболие може да вижда зигзагообразни линии, да има изтръпване на лицето, устните или крайниците. Главоболие от скръб. Главоболие при ученички. Главоболието се подобрява от лежане в тъмна и тиха стая, изпотяване и студени компреси.

Световъртеж след психическо напрежение и след употреба на кафе, чай и тютюнопушене. Главно лекарство за световъртеж по време на бременност. При световъртежа предметите се въртят в кръг. Тенденция за падане на ляво.Влошаване на замайването, когато гледа в една точка.

Очи - Сълзене на очите при главоболие(стари сълзи). Сълзене, влошаващо се от четене, кашлица, вятър. усещане за пясък в очите – сутрин.

Гръб – болки в гърба, които се подобряват при лежане на твърдо.

Кожа- херпес на устните и около устата, обриви по брадата, екзема.

Главно лекарство за псориазис. Мехурчета по езика. Афти на венците. Посиняване на устните при висока температура или при студ.

Главно лекарство за увеличаване на щитовидната жлеза.

Главно лекарство за усещане на “студ в сърцето”. Сърцебиене при забързване.

Странен симптом – диария само през деня.

Главно лекарство за падане на окосмяването от половите органи.

Стомах- язва, появила се след скръб или конфликт.

Кървящи хемероиди – влошаващи се при твърди изпражнения.

Намаляване на сексуалното желание при жени след емоционално затваряне от преживяна скръб.

Астма – вечер, влошаваща се мужду 17 и 19 часа.

Сърцебиене през нощта, влошаващо се при лежане на ляво и от шум.

Бели секреции от носа или ушите, бял пърхот.

Може да бъдете конституционален тип Natrium muriaticum и без да имате всички посочени симптоми. Те се проявяват само когато човешката система излезе от баланс в резултат на психическа травма или физическо заболяване. Разрежданията се определят от конкретния случай. При психически проблеми добре действат високи потенции над 1М, при остри сътояния - 30 или 200 С, при хронични проблеми са по-подходящи потенциите LM.

Нагоре