« обратно към: Материя медика

05 юни 2014

Хомеопатичен тип "Калкареа"

Тази статия е информативна  и не може да служи за самолечение , консултирайте се с класически хомеопат!

 

Доц.д-р Станка Михалковамида.jpgХомеопатичното лекарство CALCAREA CARBONICA има много широко приложение. То действа при нарушения в калциевия метаболизъм и е подходящо за всеки човек. В хомеопатичните компютърни програми са посочени 8180 симптома, които се повлияват добре от това лекарство. Установено е, че 40 % от новородените бебета имат нужда от калкареа. Калцият е важна съставка в организма не само на човека, но и на животните и растенията. Лекарството е приготвено от вътрешния слой на мидена черупка. Най често срещания конституционалния тип – Calcarea carbonica може да бъде описан като мида без черупка – отпуснат, пълен и блед. Съществува и друга разновидност – много слаб със ситни бръчки на лицето.

ПСИХИЧЕСКИ ОСОБЕНОСТИ

Нуждаят се от сигурност. Разчитат на себе си. Интелигентни са , но по-бавно схващат. Объркват се, ако ги карат да бързат. Често са недоволни без да могат да кажат какво искат. Имат интерес към свъхестествени явления. Вълнуват се от страдания, конфликти несправедливост, жестокост, от бедност високо, гробища, лоши новини. Имат характерен страх от мишки, плъхове и насекоми. Другите им страхове са от полудяване, загуба на контрол, от болести – инфекциозни, сърдечни и рак. Много силен е страхът от смъртта , стигащ до истерия. Като че си търсят нещо, за което да се притесняват. Едно от основните им притеснения е да не ги помислят за глупави и да не забележат объркването им. При гняв имат импулс да смачкат нещата, викат и крещят. Лесно забравят, разсеяни са. Патологията при калкареа настъпва при усилията за преодоляване на стресовите ситуации.

ОБЩА ХАРАКТЕРИСТИКА

Два типа - първият се среща по-често - рус, пълен, отпуснат. При пълния тип тялото има форма на яйце. Раменете са тесни, а коремът е широк. Тези хора лесно напълняват и трудно отслабват дори когато се хранят много малко. Другият тип е слаб, тънък човек със слабо лице, покрито с фини бръчки. Тези бръчки са подредени в хоризонтални и вертикални линии така че образуват малки квадратчета. Лицето има страдалчески вид. Патологията и при двата типа е еднаква въпреки големите различия във външния вид. Като цяло са много силни, здрави, организирани, работливи и се претоварват с работа.

Обилно се изпотяват - главата, врата, лицето, дланите и стъпалата. Влошават се от продължителни усилия, претоварване, напрежение. Много зиморничави – влошават се от студ и се подобряват от топлина. Едновременно с това имат усещане за вътрешна горещина и изпитват жажда. Изпотяването и другите секреции имат мирис на кисело. Трудно заспиват. Поза за спане – на ляво. Разсънват се като си легнат дори да са се чувствали много уморени преди това. Сънуват страшни сънища. Не обичат тлъсто. Влошават се от потискане на обривите, студено време, влажен въздух, миене и плуване в студена вода, изкачване на стълби, преумора, стегнати дрехи, през пубертета, мляко, пълнолуние, разваляне на времето. Подобряват се при сухо време, топлина, сутрин след закуска, лежане по гръб, в тъмна стая( при главоболие).

ФИЗИЧЕСКИ СИМПТОМИ

Заболявания на скелетната и мускулната системи, ревматизъм, артрит. Тези оплаквания могат да бъдат последица от продължителен стрес.

Глава. Влудяващо, изгарящо, разкъсващо главоболие. Главоболието се влошава от светлина и шум. По силно е от дясно. Болките започват отзад и се движат нагоре към върха на главата. Виене на свят при изкачване и при завъртане на главата. Подуване на лимфните възли.

Очи. Много силна фотофобия (непоносимост към светлина). Петна и язвички по корнеята. Лесна умора на очите при четене.

Уши. Шум в ушите, пулсираща болка, гноевиден секрет – белезникав, жълт.

Нос. Сухи, чувствителни ноздри, Хрема със жълт секрет, хронично запушване на носа, кръвотечения от носа.

Лице. Бледо, подпухнало или състарено и сбръчкано. Устните са болезнено чувствителни – цепят се и кървят. Има сърбежи и обриви по брадичката.

Корем. Голям, твърд разтеглен. Болките се подобряват от притискане.

При разстройство изпражненията могат да бъдат тебеширено–сиви или зеленоводнисти.

Стомах. Желание за несмилаеми неща (тебешир и др). Много силно желание за яйца. Обичат сладко, мляко, сладолед.

Дишане. Усещане за недостиг на дишането, компенсирано с често подкашляне. Простудите засягат гръдния кош. При възпаления на дихателните пътища се отделят сладникави храчки, лесни за изхрачване.

Сърце. Стягане в гърдите. Сърцебиене с чувство на студ.

Гръб и врат. Схващания между плешките. Лесно разместване на прешлените от гръбначния стълб.

Крайници.Студени и влажни крака, лепкави длани на ръцете. Слаби глезени . Подуване на ставите. Треперене на крайниците. Крампи в прасците при протягане на краката в леглото.

Кожа. Студена, отпусната. Раните бавно заздравяват. Псориазис.

Полова система.

Мъже - увеличено сексуално желания с преждевременна еякулация и забавена ерекция.

Жени – бяло течение с млечен секрет. Влошаане от уриниране и физически усилия. Болезнени подути гърди преди мензис.


ДЕТЕТО КАЛКАРЕА е пухкаво, с меки бузи. пълно, отпуснато, с бледа кожа. Доста е резервирано, затворено в себе си и самостоятелно. Често само отстрани наблюдават игрите на другите деца. Има голяма глава и голям корем. Изпотяване на главата и лицето , като най-силно изразено е на шията. Изпотяването е в първите 10 минути след като заспи.

Долната част на тялото при детето, не се изпотява за разлика от възрастния човек тип Калкареа, който има лепкаво изпотяване на дланите и стъпалата. Смутената калциева обмяна в детска възраст се изразява в забавяне на развитието - бавно затваряне на фонтанелата, късно прохождане, забавено поникване на зъбите, забавено развитие на костната тъкан, особено на гръбначния стълб и дългите кости. Детето може да има непоноимост към майчиното мляко. Сънува кошмари.

Чувства се добре при запек и зле при разстройство за разлика от възрастния от този тип, който се влошават при запек и се подобрява при разстройство. Бебета имат дебели корички по кожата на главата, изобилна секреция от очите. Обичат да седят. Възглавницата е мокра от пот след сън. Често боледуват от настинки през зимата с подуване на жлезите. Имат силно желание за рохки яйца и захар. Желаят да ядат вар и тебешир. Учат упорито, защото въпреки че са умни схващат по-бавно. Между 6 и 12 годишна възраст развиват силно любопитство за свръхестествени неща, неизвестното и отвъдното.

Лекарството се приема в честота и разреждане в зависимост от конкретния случай. При психически проблеми добре действат високи потенции над 1М, при остри сътояния - 30 или 200 С, при кожни проблеми са по-подходящи ниските потенции – 6С или LM1.

Нагоре