« обратно към: Материя медика

22 ноември 2014

Хомеопатични лекарства от млека

Автор: Доц.д-р Станка Михалкова

 

milk


Хомеопатичните лекарства могат да бъдат направени от различни вещества. Всяко ново лекарство преминава през дълъг период на изпитание преди да бъде публикувано за широко приложение в хомеопатичната практика. За да се установи действието на лекарството се ползват данни на първо място за свойствата на продукта, от който е направено, от изпитанията върху здрави хора – доброволци, които продължително време са приемали лекарството и са регистрирали своите усещания и от лечебните резултати при болни хора, които са имали оплаквания, подобни на свойствата на това вещество. Изследователите са проучили действието на лекарства от подобни субстанции и са установили както общи качества така и особености, свързани със специфичните свойства на отделните разновидности. Една от интересните групи в хомеопатията е групата на лекарства, приготвени от млека. Ще ви запозная с най-проучените от тях.


Lac humanum (човешко мляко). От това лекарство имат нужда много хора, То възстановява връзката и любовта между близките.. Премахва чувството на вътрешно раздвоение в човека. Подходящо е, когато няма връзка между майката и детето. От него имат нужда тези, които са загубили усещането на радост от живота, чувстват се изолирани, откъснати, депресирани и затворени. Недоволни са от себе си. Подходящо е за хора, които не са били кърмени като деца. При тях остава вътрешно усещане, че все нещо не им достига. Това е причината да се стремят за включване в различни духовни общности, където търсят връзка с другите хора. Безразлични са към страданията на другите - нямат връзка с тях. Физическите симптоми са свързани с храносмилателни проблеми при смилането на млякото, което е характерно за всички лекарства от млечната група. Хората от този тип лесно напълняват и лесно отслабват. Храненето ги успокоява. Могат да имат язви в устата. Децата си смучат палеца. Лекарството е подходящо при деца със синдром на Даун.

 

Lac caprinum(козе мляко). Картината на това лекарство има аналогия с живота на дивите кози. Стремеж да постигнат високо положение и силен страх да не го изгубят. Високото положение им дава възможност да държат под контрол събитията около себе си. Многото страхове, които лекува това лекарство са подобни на страховете на дивата коза – от внезапен шум, бързо движение около тях, от остри предмети. Много е чувствителна шията им и те често си държат ръцете там (знаете че хищниците захапват козите за шията). При страх този тип хора държат гърлото си с ръце и правят крачка назад. Имат силен страх от инфаркт( който понякога получават от страх).Ако са сами в къщи заемат възможно най-високото място. Това лекарство е много подходящо за бизнесмени,, които се стремят да бъдат над другите за да победят и са в непрекъснат страх да не загубят постигнатото. Другата крайност при тази картина е пълна отпуснатост и апатия без никакви стремежи. Хора стоящи на ниското за да няма откъде да паднат. Зиморничави са, особено краката, състоянието им се влошава между 11 и 12 часа на обяд. Lac caprinum може да помогне при следните физически симптоми – местещи се болки в ставите, схващане на врата от течение, едностранно главоболие – в ляво, което може да се премести надясно. сърцебиене от кафе, болки в стомаха, къркорене със звук на преливаща се вода.


Lac caninum (кучешко мляко). Свръхчувствителност и възбудимост. Ниско самочувствие. Усещане за изоставеност. Подходящо е за хора, които имат фатална привързаност към човек, който ги унижава – както кучето към господаря си. Агресивни са – обиждат и нагрубяват по малък повод. Имат много силни страхове – от змии, за здравето, от шофиране, бури земетресения кучета и др. Има сънища или видения за змии. Характерно за това лекарство е, че физическите симптоми преминават от ляво на дясно и обратно. Главоболието е с местеща се болка от тила към челото и очите със сменящи се страни. Обичат уиски. Влошават се от мляко и се подобряват от риба. Имат голям апетит - храната не ги засища. Голяма слабост и немощ. Ревматизъм с местещи се болки. “Червен вятър” – когато петната се редуват отляво и отдясно. Това лекарство е показало много добри резултати при лечение на дифтерит с лъскави мембрани на гърлото.


Lac felinum(котешко мляко). Котките са животни със своенравен характер. При това лекарство се наблюдава силна сърдитост на всички. Силна депресия. Страх да не падне надолу по стълбите. Болезнена съвестност - всяка малка грешка се смята за престъпление. Струва им се, че ъглите на мебелите или други остри предмети около тях ще им влязат в очите. Има усещане за попарено върху езика. Липса на апетит. Влошава се, лежейки на лявата страна. Лекува - остри болки в очната ябълка със сълзотечение, невралгии, главоболие с болка в очите, фотофобия, възпаления на устата, гърлото и др.


Lac vaccinum( краве мляко). Психичната картина е свързана с потиснатост и нервност. Очаква да чуе лоша новина. Чувство за обърканост. Симптомите се появяват едновременно в двете страни. Имат голяма жажда и обилно уриниране. Треска нощем, с обилно изпотяване и чувство за студ. Непоносимост към мляко. Настинки при деца, които пият много мляко. Лекува - албумин в урината, диабет, главоболие, ревматизъм , болки в гръдната кост, язви по езика.


Lac defloratum(краве обезмаслено мляко). Лекува симптомите, предизвикани от мляко при някои чувствителни хора. Заболявания, свързани с грешки в храненето и анемични състояния на кръвта. Психичните особености са свързани с унилост. Такъв човек е паднал духом, няма страх от смъртта, но е сигурен че ще умре. Има нежелание да напряга тялото и ума си, загуба на паметта. Депресия с плач, сърцебиене и прималяване. Въобразява си че всичките му приятели ще умрат. Не иска да говори с никой. Прилага се при анемия, астма апандисит, запек, диабет, воднянка, мигрена, затлъстяване, алергия към мляко. Има периодичност на симптомите на всеки 8 дни.

Лекарството се приема в честота и разреждане в зависимост от конкретния случай. При психически проблеми добре действат високи потенции над 1М, при остри сътояния - 30 или 200 С, при хронични проблеми са по-подходящи потенции LM.

Тази статия е информативна  и не може да служи за самолечение. При необходимост от лечение се консултирайте с класически хомеопат!



Нагоре