« обратно към: Материя медика

14 декември 2014

Хомеопатична помощ при алкохолизъм

Тази статия е информативна  и не може да служи за самолечение , консултирайте се с класически хомеопат!

Автор: Доц.д-р Станка Михалкова

Наближават големите коледни и новогодишни празници. През почивните дни всички ще се отпуснат и ще си позволят повече удоволствия. Много често празнуването се свързва с по-честа употреба на алкохол. Това е в реда на нещата, ако не се прекали. Особено трябва да внимават тези, които са толерантни към алкохола и често сами си търсят поводи да се почерпят. При някои това е свързано с пристрастяване, с което се борят, но им е трудно да го преодолеят. Как може да помогне хомеопатията ? Има хомеопатични лекарства, които могат да намалят пристрастеността към алкохола, но това трябва да е съчетано с желанието на самия човек. Понякога се налага да бъдат лекувани последствията от честата употреба на алкохол като увреждания на черния дроб, водещи до цироза. Тогава могат да се приемат продължително лекарства в разреждане LM1 . Не е рядко явление и изпадането в алкохолен делир. При алкохолна зависимост препоръчваме високи разреждания над 200 С. Склонността към честа употреба на алкохол и то на определен вид алкохол обикновено е патологична особеност на човека и за да се повлияе на това е необходимо да се открие неговото конституционално лекарство. Това може да бъде направено само от професионален класически хомеопат. Представените от нас лекарства само ще ви насочат към някоя от възможностите за справяне с този проблем. Когато се разкрие причината, поради която хората употребяват алкохол може да се прецени от какво лекарство имат нужда.


Nux Vomica (отровен орех) e подходящо за състезателни личности, работохолици, които искат да свършат повече работа, от колкото е възможно. Те силно се преуморяват и са склонни да приемат различни стимуланти за да поддържат своята енергичност. Често са взискателни не само към себе си, но и към другите. По тази причина могат да ги нагрубяват и обиждат, ако някой не е изпълнил поставените от тях задачи. Много са раздразнителни и лесно избухват. Гневът им е много силен. Слабото им място е храносмилателна система. Имат чести главоболия. Много са зиморничави. Спят дебело завити, дори и да е топло в стаята. Когато са налице проблеми, свързани с работата могат да се събуждат към 3 часа през нощта, за да обмислят задачите за следващия ден. Могат да заспят чак към сутринта. След такава нощ се чувстват много нервни и изтощени. Имат желание за силни стимуланти и алкохол, макар че се влошават след употребата им. Често това е лекарство за съвременния бизнесмен. Могат да имат гастритни болки, гадене и повръщане след употреба на алкохол. Това лекарство е подходящо и при отравяне от употреба на “ментета”.


Хомеопатичния тип Lachezis(змийска отрова от змията сурукуку) са много топлокръвни. Пият, защото обичат да бъдат в компания, и да са неин център. Те са изключително приказливи и за тях е удоволствие да си намерят слушатели “на чашка”. Много са активни и обичат да увличат хората след себе си. Често изпитват силна ревност към партньора си, дори и без да имат основание за това. Ревността е болезнено чувство за тях и могат да се пропият, търсейки утеха. Характерни са оплаквания свързани със сърдечно-съдовата система – сърцебиене, което се влошава през нощта, стягане в сърдечната област, високо кръвно налягане. Не могат да носят стегнати около гърлото яки и шалове. Това лекарство е подходящо при алкохолен делир.


Конституционаният хомеопатичен тип Natrium Muriaticum(натриев хлорид - обикновена сол) са много затворени. Не могат да изразяват емоциите си. Алкохолът им позволява да се отпуснат. Това са хора перфекционисти със силно развито чувство за отговорност и висока тревожност. Могат да се пропият от мъка след смърт на близък човек. Често скръбта им е толкова дълбока, че да не могат да плачат.


Arsenicum album (бял окис от метален арсен) са неспокойни, тревожни със силен страх от смъртта. Влошават се между 12 – 2 часа през нощта. Тогава ги налягат най-тревожните мисли. Изпитват силно безпокойство за здравето си. Подходящо е при дългогодишни алкохолици , със сериозно разбито здраве от употреба на алкохол, които не могат да се снабдят с обичайното питие и поради това треперят с цялото си тяло. Могат да вижда причудливи фигури. Може да помогне при отравяне с алкохол.


Друго лекарство при хроничен алкохолизъм и алкохолен делир е Opium(опиум). Характерно е влошаване от най-незначителното количество алкохол. Лицето изразява постоянен израз на страх или ужас. Те постоянно виждат животни, излизащи от различните ъгли на стаята.


Kali Bichromicum (калиев бихромат) може да се приложи при–горчиво повръщане на жлъчен сок с обилно слюноотделяне след употреба на алкохол. Повръщането се възобновява при всеки опит да се яде или пие и е съпроводено със силна болка и парене в стомаха.


Има още много други лекарства, които са подходящи при наличието на пристрастяване към алкохол. Ние представихме само някои от най-често срещаните картини. За да се определи подходящото лекарство е необходимо задълбочено проучване на конкретната личност.

Нагоре