« обратно към: Материя медика

04 март 2016

Хомеопатичен тип “ПУЛСАТИЛА”

ХОМЕОПАТИЧЕН ТИП “ПУЛСАТИЛА”
PulsatillaVulgaris

Автор: Доц.д-р Станка Михалкова


Женският месец март е в самото начало и ние искаме да ви запознаем с едно от най-женските лекарства в хомеопатията – PULSATILLA(съсънка, котенце). Многократно сме споменавали това лекарство във връзка с лечение на някои остри състояния, но то ще подейства за цялостно възстановяване на здравето при хора, които отговарят на общата му характеристика. Хомеопатичното лечение се основава на принципа на подобието – “Подобното лекува подобно” и затова ние търсим т. н. “конституционален тип” на човека, за да определим кое от хомеопатичните лекарства ще му помогне. От самото си раждане всеки от нас притежава такъв тип и той се проявява както на психическо, така и на физическо ниво. Ако вие откриете в себе си съвпадение с общата картина на Pulsatilla, ще имате много добри и трайни резултати при взимане на това лекарство. Дори да не сте в остро болестно състояние, то ще ви помогне да се отстранят последиците от вече прекарани заболявания и да се повиши жизнената ви сила, да се подобри психическото ви състояние и устойчивостта спрямо неблагоприятните въздействия върху организма и психиката ви.


ПСИХИЧЕСКИ ОСОБЕНОСТИ . Основните характеристики при хората, с тип Pulsatilla са изменчивост, нежност и мекота.Променливост на желанията и предпочитанията. Не се противопоставят , а се приспособяват към обстоятелствата. Основен въпрос за тях е въпросът за обичта и те често коментират кой, кого и колко обича. Много са любвеобилни, но и ревниви. Детето Pulsatilla често пита майка си “Обичаш ли ме?”, а като се разсърди казва ”Не те обичам!”. Много са чувствителни и променливи на емоционално ниво. Плачат много лесно и се подобряват от плач. Настроението им бързо се мени. Обичат да ги утешават и докосват, прегръщат и целуват. Търсят физически контакт с друг човек като просто се залепват за него. Отворени са за контакти и не обичат да бъдат сами. След раздяла с близък човек могат да се разболеят. Имат силен страх от изоставяне и могат дълго да подържат връзка с неподходящ партньор поради страх от самота. Другите страхове са от високо, тъмно, затворено пространство. Жените стават нервни преди мензис.


ОБЩА ХАРАКТЕРИСТИКА. Външен вид - най-често са руси със сини очи, но разбира се има и изключения.. Миловидност и сладост на чертите. Бузите и устните им са червени. Топлокръвни са и са влошават от топлина. По време на сън могат да се отвиват, защото след заспиването развиват силна топлина на тялото. Влошават се от дълго излагане на слънце. Подобряват от свеж въздух и затова дори при студено време обичат да има отворен прозорец. Не понасят задушна и топла стая. Много добре им влияе бавна разходка на открито. Обичат по-хладен душ. Лесно настиват от намокряне на краката. Силно се влошават от ядене на мазна, тлъста храна и от свинско месо. Не са жадни. При жените с този конституционален тип много от проблемите започват при бременност, раждане, и менопауза. Висока сексуална енергия. Обичат да спят по корем.


ФИЗИЧЕСКИ СИМПТОМИ. Основната особеност и на физическо ниво е променливост, непостоянност на симптомите. Болки, които постоянно променят мястото си. Глава - чести главоболия и мигрени, които се влошават от топлина, слънце и емоционални проблеми. При девойки в пубертета се наблюдава пулсиращо главоболие по време на мензиз. Нос - хрема с обилни зеленикави секрети, сенна хрема, кихане - влошаващо се на открито, вечер и в топла стая. Хронично запушване на носа. Очи – конюнктивит – алергичен и инфекциозен. Зелени секрети.Сърбеж и болки в очите, подобряващи се от студени компреси. Уши – Остри и хронични отити. Болките в ушите се влошават през нощта и от топлина. Често са пулсиращи. Може да изтича жълт секрет Слухът намалява по време на отита. Гръден кош – алергична астма, задушаване и стягане в гърдите, влошаващо се - в легнало положение, вечер, през нощта, при простуда, от потискане на обриви, емоционално напрежение, топла стая. Подобраващо се в седнало положение и на открито. Кашлица през нощта в леглото, преди или по време на сън , особено при деца. Бронхит. Сърцебиене, влошаващо се през нощта в леглото и от лежане на лявата страна. Пикочо-полова система.Болки в пикочния мехур, влошаващи се след завършване на уринирането. Неволно уриниране при бременни от кашляне. Простатит при мъжете. Нередовен мензис. Променливост на менструалното течение. Мензисът лесно се потиска. Болезнен мензис. Стават зиморничави преди и по време на мензис. Крайници – местещ се артрит. Артритни болки на тазобедрените стави и коленете. Разширени вени, появяващи се при бременност. Варикозни язви. Кожа – екзема със сърбеж, влошаващ се през нощта и от топлина. Кожни язви. Псориазис.


Като остро лекарство Pulsatilla може да повлияе добре всички посочени по-горе оплаквания, но само ако отговаря на конкретната картина. В гинекологията се използва за обръщане на бебето преди раждане, ако е тръгнало седалищно в последния лунарен месец. Основните физически смущения са свързани с хормоналната дейност и кръвообращението.


Разрежданията се определят от конкретния случай. При психически проблеми добре действат високи потенции над 1М, при остри сътояния- 30 или 200 С, при кожни проблеми са по-подходящи ниските потенции – 6С или LM1.


Тази статия е информативна  и не може да служи за самолечение , консултирайте се с класически хомеопат!

Нагоре