« обратно към: Хомеопатията днес

02 април 2020

Обръщение към хората, които се интересуват от хомеопатия

Здравейте всички, които се лекувате с хомеопатия, симпатизирате на хомеопатията или по някакъв повод сте се докоснали до нея!

През изминалите дни в интернет пространството се появиха доста съвети за профилактика с хомеопатични лекарства предложени от водещи световни хомеопати. Това е и повода, който ме накара да напиша днешното си обръщение към всички вас и да се опитам да внеса малко повече яснота по темата.

union

Хомепатията е холистичен метод и е насочена към отделния индивид. Koгато един човек се разболее, неговият организъм /жизнена сила, имунна систем или защитен механизъм/ , прави определени симптоми, които са характерни само за него самия. Хомеопатията не лекува диагноза, нито болен орган, нито определен вирус, тя лекува болния човек. Различните хора проявяват различни симптоми дори и при една и съща диагноза. Например да вземем грипна епидемия при която имаме общи симптоми при всички – хрема, кашлица, главоболие, висока температура и т.н, но  един човек ще е жаден, а друг не; един ще е раздразнителен и ще иска да го оставят сам, а друг може да е уплашен и да иска компания; един ще се подобрява от топли напитки, а друг от студени; един ще е отпаднал и ще иска да си лежи, докато друг, ще става да посвърши нещо и пак ще легне и т.н. Или иначе казано различните хора проявяват свои характерни, особени симптоми на базата на общата картина на болестта. Затова в повечето случаи хората имат нужда от различно лекарство. Вярно е, че има определена група лекарства, които покриват картината на болестта при една епидемия, но само специалист може да ви каже, кое е точното лекарство за вас.

Хомеопатичното лечение се базира на строго определени принципи. Първият от тях е – подобното лекува подобно. Което означава, че  сбора от симптомите на определен човек отговаря на сбора от симптоми на едно определено лекарство. Което пък ни показва, че ако този определен човек няма симптоми, няма и лекарство което да му дадем, защото той си е здрав . Така, че превенция с хомеопатични лекарства няма.

Друг принцип на хомеопатията е, че хомеопатичните лекарства се доказват само върху здрави хора. Което означава, че здрав човек взема една субстанция еднократно или няколко последователни дни и се наблюдават и внимателно описват симптомите, които тази субстанция предизвиква в здравия организъм. Това ще бъдат симптомите, които тази субстанция, ще може да излекува след това. И на това се базира моето притеснение относно изтеклата информация за хомеопатична превенция. Ако един човек е здрав, но е много чувствителен, той може да направи симптоми на взетото лекарство само от една единствена доза... А ако този човек продължи да взема от същото лекарство още дози, той може да си докара доста неприятни усещания.....а кому е нужно!

Хомеопатията е много мощна и полезна наука, но само ако се използва мъдро,  със знание и разбиране. В България има много добре подготвени хомеопати, към които можете да се обърнете за съвет. Никое самолечение не е полезно.

В момента всички хомеопати в света работят върху определянето на групата лекарства, които най- добре покриват картината на новата пандемия, която обхвана цялата планета.

Бъдете мъдри, задавайте въпроси, информирайте се и не се втурвайте да пиете всичко за което някой някъде ви е казал или написал,че е полезно. Помнете, че невежеството убива човечеството!

Автор: Нели Николовска

Нагоре