« обратно към: Есета

04 октомври 2012

Как да се родят здрави деца? – трета част

 

Джордж Витулкас (Гърция)

(фрагмент от реч, насочена към лекарите-хомеопати в Националната академия по хомеопатия, май 1998г.)

 

 

Опитвайки се да помогнем истински на пациентите, ние ги разглеждаме от по-дълбока и по-човешка гледна точка и знаем колко прекрасни момичета „са се пожертвали”, опитвайки се да намерят подходящия мъж, и сега живеят в златна клетка, което води до болести. Това предизвиква синдрома, на който аз обръщам особено внимание на моите студенти.  Нарекох го „синдром на женитбата”, и той има напълно конкретни симптоми.

Когато основните инстинкти се игнорират напълно или се потиснат, а преобладават егоизма и изгодата, лесно може да си представим с какви емоции или пресметливи съображения мислят младите хора за омъжването или женитбата.

Родените от тях деца ще бъдат лишени от основополагащите усещания за любов, състрадание към другите, неспособни на творчество, няма да умеят да подаряват любов и, което е още по-важно, няма да могат да изпитват усещане за щастие, което изпитвате вие, когато помагате на другите, а не получавате от тях нещо. Тези мисли изглеждат много прости, но са основа за здравото съществуване и, въпреки това, те напълно се игнорират или недооценяват в съвременното общество.

В крайните случаи на вариант III зачатието става при силна възбуда на мъжа и потискане на жената. В този случай имаме работа със ситуации, когато двойката прави секс във възбудено или раздразнено състояние.

Мъжът се връща от работа в лошо настроение, заради проблеми и освен това пийнал, и виждайки, че жена му разговаря със съседа изпитва пристъп на силна ревност до безумие, завлича жената в дома и започва да я бие, тя крещи и плаче, и всичко завършва със секс. При такива обстоятелства се ражда дете. То ще носи в себе си отпечатъка от състоянието на клетките на родителите в момента на зачатието.

Какви деца ще се родят от различните варианти?

Децата на вариант II могат да станат отлични учени, докато децата на вариант III в краен случай могат да станат престъпници. Всички тези емоционално ограничени хора през целия си живот ще търсят истинската любов, която е липсвала на техните родители в момента на зачатието. Но те ще я търсят по различни начини и различни нива. За да постигнат хармония и да намерят липсващия елемент или да развият отсъстващите функции, те трябва да постигнат майсторство и да спечелят всеобщо възхищение, за да възстановят по този начин равновесието.

За индивидите, родени от вариант III, базов елемент е насилието, и ние ще видим, че те се опитват да преуспеят и да постигнат успехи по пътя на насилието. И тук трябва да се зададе въпроса, доколко силен е фактора на наследствеността и доколко важно е състоянието на родителите преди зачатието. Ще приведем още един пример – младата девойка е била весела, здрава (добра наследственост), но преживявайки няколко неуспеха, тя е загубила младостта и свежестта, а после, след постоянни разочарования, постепенно губи и всички емоции.

В нашето общество, на лъжа и сексуална толерантност, младите хора бързо стигат до тази точка на насищане, когато вече нищо не ги впечатлява. Девойка на 17-18 години има вече няколко връзки, които са я разочаровали. Какво чувства тя след това? Празнота. На възраст 28-29 години тя се омъжва по сметка за „подходящия” човек, после им се ражда дете. Какво ще бъде то? Детето носи в себе си отпечатък от опита на двамата родители, но най-главното – то не може да дарява любов и ще стане садист, за да допълни емоциите и да изпита чувства, които са му недостъпни по други начини.

Затова стигнахме до извода, че обществото, за да бъде здраво, има нужда от деца, които се раждат от първата любов. Деца, чиято поява трябва да се избягва – това са тези „чудовища”, които се раждат по сметка и от други съображения.

Ще отида по-далеко и ще кажа няколко думи, защото на нас, членовете на западното общество, ни е много трудно да разберем тази основополагаща теория. Причината е в това, че сме напреднали от технологична гледна точка и имаме отличната способност неправилно да интерпретираме идеите и да игнорираме другите мнения, ако са ни неприятни или не служат на нашите интереси, затова като правило предполагаме, че знаем добре всичко.

Тази позиция „аз знам” ни разделя. Ако аз кажа „аз знам” и другите направят същото от егоистичната позиция на „аз знам по-добре”, то аз няма да мога да чуя чуждата гледна точка и ние винаги ще бъдем на разстояние един от друг. Това именно се случва сега с младите хора, но в значително по-голяма степен.

Такъв егоизъм пречи на обединението и не позволява да се разтворим един в друг. Понеже жената си мисли, че мъжът и подхожда не защото „той ме привлича от физическа и духовна гледна точка”, а защото „той заема високо положение в обществото, той е богат”, и привежда други подобни съображения защо си струва да се омъжи за него, те ще имат проблеми, които ще доведат до „синдрома на женитбата”. Това означава, че поради приетото от нея решение при липса на влечение, жената в дългосрочна перспектива ще страда от множество неразположения, за да избегне сексуалния контакт, който на практика не й харесва.

Затова децата, родени в такива неестествени условия, могат да станат директори на банки, учени или каквито и да е другите хора, които правят нещо само заради сметката и, които ние смятаме за уважавани членове на обществото, но на практика те са студени егоисти без душа, емоции и сърце.

ГОЛЯМАТА ТАЙНА НА ЗДРАВИТЕ ДЕЦА

Има едно условия, което позволява да се отгледат здрави деца, и аз мисля, че тази идея ще ви се стори прогресивна. Често съм наблюдавал, и не само на теория, че най-здравите на духовно-емоционално ниво деца се раждат при родители, които наистина вярват в Бога. Не при тези, които казват „вярвам”, но имат множество съмнения, а при тези, които наистина разчитат на Бога и му служат; при тези, които могат да кажат „да бъде Твоята воля”. Тази връзка с Бога - наистина жива връзка, основана на доверието – дава на хората усещане за пълен покой, спокойствие, хармония и дълбоко удовлетворение.

Тези хора наистина са изкоренили своята корист. На практика те не са много и техния процент в обществото не е голям. Тези хора са щастливи, весели и доволни, даже ако не им достигат парите за най-необходимото.  Не живеят в разкош и даже не в комфорт, и все пак са толкова щастливи и весели, че ги гледаме със завист и бихме искали да бъдем така щастливи, като тях, даже и ако самите ние нямаме достатъчно пари за храна или не живеехме в комфортни условия.

Такова състояние на пълен покой им дава възможност да се отворят по време на сексуален контакт, да се разтворят един в друг, благодарение на това, че „егото”  се потиска напълно, защото в истински вярващия човек няма корист.

В паметта ми идва фраза от произведението на английски поет: Въздишат, без да обичат, и толкова са бедни душевно. Нима съм такъв?”(стих от сонета на Руперт Чоунер Брук (1887-1915) „I said I splendidly loved you;  it`s not true.”)

С тези прости думи поетът предава абсолютно вярно тревогите на съвременния човек. За портрета на съвременния човек са типични съмнения и незащитеност, защото „учения” вътре в нас казва, че трябва да се слага под съмнение абсолютно всичко и никога да не бъдем уверени в каквото и да е. Той ви кара да се съмнявате, защото сам не вярва в нищо.

Много съм наблюдавал децата на такива хора, които имат страх само от Бога, и те са ме поразявали със своята проста мъдрост и способност да обичат. Никое от тях не е станало изключителен лидер или успешен политик, но те бяха много щастливи деца. На всички им е присъщо щастието, веселието и способността да общуват. Направи ми също впечатление, че те рядко боледуват.

В края на краищата доктора е длъжен да мисли не за това как да се отгледа талантлив учен, успешен политик или добър бизнесмен, а за това, как да даде на обществото Човек.

Хомеопатията, благодарение на своите способности да възстановява баланса в човека, в бъдеще ще играе огромна роля за постигане на тази цел.

Може да направим следните изводи:

  1. За да не прекъсва процесът на обновление на човечеството, сме длъжни да обръщаме внимание на духовното и емоционално състояние на родителите в момента на зачатие.
  2. Младите хора, които влизат в сексуален контакт на ранна възраст, не само разрушават най-доброто, което може да им се случи, но губят и способността да се влюбят по-късно.
  3. Трябва да се провеждат лекции в училищата, за да се разяснява на децата, че любовта не е оргазъм, а божествен дар. Страхувам се, че т.нар. сексуално възпитание в нашите училища, във вида в който се преподава днес, още повече ще разврати и без това развратените деца.
  4. Възрастта, на която човек може да се влюби  е 20-23 години, и до тази възраст трябва да се ограничавате и да не се ръководите от сексуалните желания, ако искате да намерите истински спътник в живота и липсващата ви част, вашата половинка.
  5. Истинската половинка или спътник не е възможно да се намери, ако се търсят само сексуални удоволствия, които водят единствено до разочарование. Ако младите хора срещнат истинския спътник в живота в по-късен етап от живота, те няма да могат да го разпознаят.
  6. Нашето общество ще продължи да деградира, ако продължаваме да вървим по грешния емоционален път.
  7. Родителите са длъжни с всички сили да поддържат тези млади хора, които носят в себе си деца на любовта, защото именно такива деца трябва да живеят.

 

Превод от руски: Нели Тотева

източник : http://www.homeoint.ru/homeopathy/essence/vithoulkas2.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нагоре