« обратно към: Философия

01 април 2012

Здравето е свобода - от болка от страсти, от егоизъм

С любезното съдействие на в. „Класическа хомеопатия„

 

Живее на остов Алонисос в Егейско море. На 16 години едва не останал инвалид, поради много сериозни проблеми с гръбначния стълб, от които успял да се избави самостоятелно. Искал да бъде лекар, но станала строителен инженер. Днес всеки медицински ВУЗ би му издал диплома, но той не иска, опасявайки се да не изгуби независимостта на мисленето си. През 66-годишния си живот е успял да облекчи състоянието на повече от 200 000 болни, включително с рак, СПИН и най-тежки депресии. През 1996 г. той стана лауреат на Алтернативната Нобелова награда за медицина "За по-добър живот на човечеството". Предлагаме ви (със съкращения) интервю на в. "Аргументи и факти" с Георгос Витулкас.

- Георгос, как успяхте да излекувате толкова много хора без медицинско образование? - Не е точно така. Когато през 1948 г. аз се отказах от операция на гръбначния стълб, за да не стана инвалид, ми попадна една книга по хомеопатия. Реших да я изпробвам върху себе си. Помогна ми. През първите 10-12 години изучавах хомеопатия по 12 часа дневно. Тя много ми хареса, но пожелах да вниква и в обикновената медицина -алопатията. Започнах да изучавам и нея, затова сега притежавам знанията и на лекаря, и на хомеопата.

А през 1963 г. разбрах, че трябва да посветя живота си на хомеопатията, за да я превърна в наука. Аз първи успях да формулирам правилата на т.нар. енергетични направления в медицината, за обективно определяне състоянието на организма, който е и обект на лечението. -    Като ви слуша човек, може да си помисли, че хомеопатията не е медицинска наука. -   Всъщност хомеопатията е единствената истинска медицинска наука. Но според мен лечителят е длъжен да владее в еднаква степен както хомеопатията, така и алопатията. -  В Русия хомеопатията получи официално признание едва от няколко години насам.

Но и днес много лекари хомеопати прибягват до помощта на антибиотиците. Как се отнасяте към това? - Няма никакъв смисъл да се смесват антибиотиците и хомеопатията, защото антибиотиците анулират действието на хомеопатичните средства. Това е въпрос на знание. Ако лекарят не знае как да постъпи, той назначава антибиотици. Хомеопатията е ефективна както в острите, така и в хроничните случаи. Ако едно дете има пневмония, то правилно подбраната хомеопатия изключва назначаването на химически препарати. Но този метод трябва да се владее добре. Аз смятам, че прекаленото приемане на силни лекарствени средства, и на първо място антибиотици, води до увеличаване ръста на общата заболеваемост. Извънмерното използване на антибактериални средства ускори появата на особено опасни инфекции. И стана много по-трудно да се лекуват инфекциозните заболявания като цяло.

Широката употреба на антибиотици доведе до непрестанно  възникване на все по-опасни и устойчиви щамове. Качеството на здравето зависи от равновесието на микроорганизмите, които живеят в нашите организми. Ако това равновесие се нарушава от въздействието на антибиотиците, които всъщност представляват "плесени", то ние получаваме един "плесенясал организъм". - А какво е отношението ви към ваксинирането като средство за профилактика на инфекциозните заболявания? -Аз твърдя с пълна увереност, че те носят вина за такива тежки заболявания като мултиплена склероза, нервно-мускулните разстройства, болестта на Алцхаймер.

Съдете сами: в странете, където ваксинациите са въведени отдавна, мултиплената склероза се шири, а в арабските и африканските страни, където започнаха да ваксинират сравнително отскоро, тя практически липсва. През 1998 г. във Франция беше забранена ваксината срещу хепатит, тъй като статистиката потвърди нейното участие при възникването на мултиплената склероза. А аз говорих за това още преди 20 години. Но искам да бъда правилно разбран. Не съм срещу ваксинациите въобще. Твърдя, че ваксините имат странични действия и трябва да знаем точно свойствата на хората, подложени на тези странични действия. -    Георгос, кажете, имате ли противници, врагове? -   Имам и то много. В борбата си срещу мен и хомеопатията те искат да привлекат църквата. Когато умря Папандреу, даже ме обвиняваха за смъртта му, тъй като му назначавах хомеопатични препарати...

Но аз продължавам да работя. За хомеопатичното лечение трябва да се осигурява медицинска застраховка както при обикновеното. И най-важното - хомеопатията трябва да се включи в програмата на медицинските институти. Само така може да се защити тази наука от шарлатанството. -    Вие можете ли да кажете какво е това здраве? -    Здравето е свобода на различни нива. На физическо - свобода от болка, благополучие. На емоционално - свобода от страсти, състояние на невъзмутимост и безметежност. На ментално - свобода от егоизъм, единение с Истината и познание на Бога.

 

Превод от руски:   Митка КОСТОВА

Нагоре